Postoji devet vrsta inteligencije, koja je vaš glavni adut?

20.02.2021. 11:02 / Izvor: N1
Postoji devet vrsta inteligencije, koja je vaš glavni adut?

Howard Gardner, profesor s Harvarda razvio je teoriju da svaki čovjek nema samo jednu vrstu inteligencije, već ih može imati više – čak devet.

Howard Gardner, profesor s Harvarda razvio je teoriju da svaki čovjek nema samo jednu vrstu inteligencije, već ih može imati više – čak devet.

Prema teoriji profesora s Harvarda, Howarda Gardnera, ne može se samo na jedan način konstatirati je li netko pametan ili nije, već svaka osoba u sebi nosi niz različitih sposobnosti koje je Gardner svrstao u devet vrsta inteligencije.

Prema ovom profesoru, inteligencija nije fiksna, već se razvija, što je dobra vijest. Ipak, loša je stvar št ljudski mozak ima razvojne faze u kojim se određene vrste inteligencije lakše i brže razvijaju.

Portal care2 donosi svih devet vrsta inteligencije. Bitno je naglasiti da svaki pojedinac ima svaku od ovih devet vrsta inteligencije, no one su u nama različito zastupljene.

Lingvistička

Lingvističku inteligenciju karakterizira naglašeno zanimanje prema riječima i jeziku, pismeno i usmeno izražavanje, objašnjavanje ideja jezikom te razumijevanje povezanosti između komunikacije i namjere.

Logičko – matematička

Ova inteligencija obuhvaća otkrivanje obrazaca, znanstveno razmišljanje, analizu problema, izvođenje matematičkih operacija te razumijevanje odnosa između uzroka i posljedice.

Glazbena

Glazbena inteligenciju omogućuje bolje glazbene sposobnosti, svjesnost i uživanje u primjeni zvukova, prepoznavanje tonaliteta i ritmičkih obrazaca, kao i razumijevanje odnosa između zvuka i osjećaja.

Tjelesno – kinestetička

Ovu vrstu inteligencija karakterizira koordinacija tjelesnih pokreta, izražvanje sebe i svojih sposobnosti korištenjem tijela, fizička spretnost i okretnost, kao i lako učenje fizičkih vještina.

Prostorna

Prostorna inteligencija kod osobe primjećuje se kod učenja i razmišljanja u slikama, boljem pamćenju lica nego imena, slikovitoj mašti i eskpresiji, razumijevanja odnosa između slike i njenog značenja i između prostora i efekta.

Interpersonalna

Interpersonalna inteligencija omogućuje zapažanja osjećaja kod drugih ljudi, sposobnost da se uspostavi komunikacija s drugima, tumačenje ponašanja i komunikacije, razumijevanje odnosa između ljudi i stanja u kojima se nalaze.

Intrapersonalna

Intrapersonalna inteligencija očituje se u samosvjesnosti, samorazumijevanju, razumijevanju vlastitih potreba i mogućnosti te introspekciji.

Prirodna

Prirodna inteligencija kod osoba omogućuje da primjećuju prirodu gdje god se nalaze, pamte detalje mjesta na kojima su boravili, volje biljke i životinje te ih prepoznaju. Također brinu o okolišu, uživaju u pješačenju ili kampiranju, imaju sposobnost razumijevanja različitih situacija te se u njima dobro snalaze.

Duhovna

Duhovna inteligencija znači osjetljivost i zanimanje za dublja pitanja o ljudskoj egzistenciji, shvaćanju života i drugim, malo "težim" pitanjima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza