Francuzi kandidovali svoj baget za UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine

28.03.2021. 12:17 / Izvor: Akta.ba
Francuzi kandidovali svoj baget za UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine

Prema izvještaju ministarstva, 1970. godine je bilo 55.000 pekara širom Francuske koje su proizvodile bagete, međutim, danas ih je 35.000.

Vjeruje se da će Francuzi uvijek biti prepoznatljivi po beretkama i bagetima pa je to jedno od objašnjena zbog čega je Francuska kandidovala ovaj njihov najpoznatiji hljeb za UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Francusko Ministarstvo kulture je saopćilo da je ovaj korak veoma bitan kako bi se zaštitili ne samo oblik i ime, već i recept i sastojci bageta.

Prema izvještaju ministarstva, 1970. godine je bilo 55.000 pekara širom Francuske koje su proizvodile bagete, međutim, danas ih je 35.000.

"Zbog toga smo se odlučili na ovakvu mjeru zaštite kako bismo podigli svijest široj javnosti o važnosti bageta te samim time usporili pad njegove proizvodnje", naveli su iz ministarstva.

Baget je duguljasti hljeb i najpoznatiji u Francuskoj koji se pravi od samo četiri sastojka - brašna, vode, soli i kvasca. On je specifičan po svojoj hrskavoj kori i mekanoj unutrašnjosti, ali samo ukoliko je napravljen prema receptu.

Njegovo porijeklo datira iz 17. vijeka, ali je potrošnja porasla u 20. vijeku. Danas se u Francuskoj svake sekunde pokede oko 320 bageta što je na godišnjem nivou oko 10 milijardi.

Nacionalno udruženje francuskih pekara i slastičarni je pozdravilo ovu odluku budući da su oni bili jedni od inicijatora.

"Nakon četiri godine našeg zalaganja s ponosom možemo reći da je naš zahtjev urodio plodom. Ovim činom se pojačava naša stručnost i samim time ohrabruju mlađe generacije da odaberu pekarstvo kao svoju profesiju", istakao je predsjednik udruženja Dominique Anract.

Konačna odluka UNESCO-a bit će donesena do kraja 2022. godine, piše Euronews.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza