Učenici sakupili preko 5.000 kilograma otpada i predali ga na reciklažu

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Učenici sakupili preko 5.000 kilograma otpada i predali ga na reciklažu

Učenici zaključno sa Danom planete Zemlje sakupili preko 5.000 kilograma otpada i predali ga na reciklažu.

23.04.2021. 08:32 / Izvor: Akta.ba

Dan planete Zemlje nastupa 22. aprila, a ovogodišnja tema je bila Obnovimo našu planetu, sa ciljem razvoja svijesti o klimatskim promjenama i motivacije za promjene u ponašanju prema okolišu generalno, kako bi planetu sačuvali za budućnost naše djece.

U tu svrhu ZEOS eko-sistem d.o.o. je zajedno sa partnerom C.I.B.O.S. d.o.o., a u okviru završetka projekta Mali ambasadori okoliša, napravio malu ekskurziju na reciklažno dvorište Ilijaš, za devet zainteresiranih učenika Osnovne škole Osman Nuri Hadžić, koji su prošli kroz interaktivnu prezentaciju i kviz znanja uz maskotu, a nakon toga i pregled cjelokupnog procesa obrade otpada na reciklažnom dvorištu. Čitav projekat je završen uz druženje, slatkiše i diplome, gdje su maleni ambasadori okoliša imali priliku razgovarati o stečenom znanju. Učenici su u toku projekta sakupili preko 5.000 kilograma otpada.

Pozivamo sve građane i kompanije na odgovornost, da koriste besplatnu uslugu reciklaže električnog i elektronskog otpada kroz ovlaštenu i legalnu mrežu sakupljanja, koju je omogućio ZEOS eko-sistem. Lokacije kontejnera građani mogu pronaći na www.zeos.ba, a pravna lica svoj električni otpad predaju putem elektronskog naloga za preuzimanje sa naše stranice ili klikom na link ovdje.

O električnom i elektronskom otpadu

E-otpad sadrži vrijedne, a u pojedinim komponentama opasne hemijske supstance koje su kancerogene, izazivaju različita oboljenja i zagađenja ukoliko se ne odlažu pravilno. Svrha pravilnog odlaganja je da se obezbijedi "čist" otpad za ručnu ili mehaničku obradu, a zatim i reciklažu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza