Stazama Via Dinarice prolaze turisti iz cijelog svijeta

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Stazama Via Dinarice prolaze turisti iz cijelog svijeta

Nakon Sarajeva, Via Dinarica 'putuje' u Zenicu, Tuzlu, Bijeljinu, Mostar i Banju Luku.

13.07.2021. 08:48 / Izvor: Fena

Posjeta 'Via Dinarice' bosanskohercegovačkim gradovima započela je danas u Sarajevu gdje je u centru grada postavljena instalacija, simbol planine i turističkih lokacija sa tri staze Via Dinarice koje prolaze kroz BiH - bijelu, zelenu i plavu.

Planinarske rute Via Dinarice se protežu preko Dinarida, kroz sedam zemalja od Slovenije do Albanije, a BiH se nalazi u samom srcu dinarskog luka. Bijela staza prati skoro sve najviše vrhove planina u zemljama kroz koje prolazi, plava staza se kreće duž obala Jadranskog mora i jedinstveni je spoj mora, planine i šume, a zelena prati niže planine Dinarida i nalazi se najsjevernije od sve tri rute.

Cilj tog projekta započetog još 2014. godine jeste da promovira prirodne i kulturne ljepote zemalja u regiji, kao i da potpomogne održivi razvoj lokalnog turizma i ekonomski rast. Staze se svake godine dalje razvijaju.

Via Dinarica, kako je kazala voditeljica projekta Božena Kaltak, pruža doživljaj, avanturu u prirodi, odmor, relaksaciju i zdravo okruženje koja nam je danas svima potrebno više nego ikad, posebno u situaciji u kojoj smo se našli zajedno sa cijelim svijetom.

"Via Dinarica je područje koje posjećuju turisti iz cijelog svijeta, a u narednim danima želimo da je približimo građanima BiH i da vas pozovemo da svoj odmor, vikend, avanturu doživite upravo na Via Dinarici, u prekrasnim predjelima uživajući u našoj tradiciji, hrani, posjećujući spomenike i sve ono što Via Dinarica nudi", istakla je Kaltak.

Jedan od simbola koji zaslužuju da budu istaknuti jesu Hajdučka vrata smještena na istočnom dijelu planine Čvrsnica. Taj karakteristični prsten u stijeni predstavlja prirodni fenomen koji je stvaran vijekovima. Hajdučka vrata se nalaze na 2000 m n/v i odredište su brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu. Tu su, dodala je Kaltak, i prekrasne rijeke od juga do sjevera BiH i doživljaj, ne samo planinskog, nego i turizma na rijekama.

Kroz podršku razvoju turizma u prirodi Via Dinarica pomaže male biznise, domaćinstva i nevladine organizacije koji se nalaze i djeluju na njenoj bijeloj, plavoj ili zelenoj stazi. Tokom provedbe projekta postalo je očito da Via Dinarica ima potencijal za daljnji razvoj i afirmaciju kao planinarska i avanturistička staza svjetske klase.

Projekt Via Dinarica implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS). Projekt se provodi u saradnji sa domaćim partnerima, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnim ministarstvom okološia i turizma i Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske.

Posjetioci su danas imali priliku da saznaju o tome šta staze Via Dinarice simbolizuju, koje su to atrakcije na njima zastupljene i da pronađu nešto za sebe. Organizovana su takmičenja, kvizovi i zabavne igre, a imali su priliku i fotografisati se na "vrhu planine" (smještene na instalaciji) kod Hajdučkih vrata, kao i osvojiti vrijedne nagrade.

Nakon Sarajeva, Via Dinarica 'putuje' u Zenicu, Tuzlu, Bijeljinu, Mostar i Banju Luku.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Via Dinarica

#turizam

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza