U zraku Kantona Sarajevo konstatovano prisustvo polena drvenastih biljaka

11.05.2022. 15:07 / Izvor: Akta.ba
Polen

Najviše se javljao polen breze, graba, borova, bukve, tise, čempresa, vrbe i topole, kao i da je među ovim drvenastim biljkama najalergeniji polen breze, graba i borova.

Uvidom u narativne izvještaje za period mart-maj, koji pripremaju Centar za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” i Laboratorija za palinologiju u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo na mjernoj stanici koja je pozicionirana na niskoj zgradi Prirodno-matematičkog fakulteta na Pofalićima konstatovan je prisustvo samo polena drvenastih biljaka u zraku.

U izvještajima ističu i kako se najviše javljao polen breze, graba, borova, bukve, tise, čempresa, vrbe i topole, kao i da je među ovim drvenastim biljkama najalergeniji polen breze, graba i borova.

Naglašavaju kako je navedeni polen drvenastih biljaka registrovan tokom ranog proljetnog aspekta, kao i da su se nešto veće koncentracije zadržale i tokom kasnog proljetnog aspekta.

"Važno je napomenuti i da je prvi konstatovani maksimum - maksimum polinacije drvenastih biljaka pri kraju, te da nakon njega vrlo brzo počinje drugi maksimum cvjetanja alergenih biljaka - maksimum polinacije polena trava. Konstatovan je, također, i polen brojnih hortikulturnih biljaka, između ostalog, polen tise i čempresa", navode u izvještajima.

Dodaju i kako je nešto manje prisutan polen bukve, lipe, vrbe i topole, kao i da su među glavnim razlozima ovoj pojavi nepovoljni klimatski uslovi.

"Variranje koncentracije polena alergenih biljaka je u skladu sa vremenskim prilikama, pri čemu sunčani i vjetroviti periodi znače veću, a kišni dani manju mogućnost pojave alergije", potcrtavaju dalje u ovim izvještajima.

Najavljuju i kako se praćenjem fenologije biljaka u Kantonu Sarajevo proteklih sedmica te uvidom u Polenski kalendar, tokom naredne sedmice može očekivati blagi pad polena drveća i povećanje polena trava i ostalih zeljastih biljaka.

"Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka preporučuje se da izbjegavaju parkovske površine, te da više vremena provode u planinskim ekosistemima tj. iznad gornje granice šume u okviru planinskih livada. Tokom perioda cvjetanja trava potrebno je da izbjegavaju travnate površine, posebno one koje nisu uređene i koje su napuštene", poručuju u izvještajima.

Preporučuju, u cilju preventivnog djelovanja, osobama koje su alergične općenito na polen kako drvenastih tako i zeljastih biljaka da redovno prate izvještaje o koncentraciji polenskih alergena u zraku.

"Osobe koje imaju učestale alergijske reakcije preporučujemo posjetu ljekaru", zaključuju u ovim izvještajima.*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza