Održan državni pogreb kraljice Elizabete, na službi stotine svjetskih čelnika

19.09.2022. 14:24 / Izvor: N1
Sahrana kraljice

Foto: Reuters

Dvije hiljade gostiju, uključujući nekoliko stotina predsjednika, poglavara i monarha, prisutno je na državnom ispraćaju kraljice Elizabete II. u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Dvije hiljade gostiju, uključujući nekoliko stotina predsjednika, poglavara i monarha, prisutno je na državnom ispraćaju kraljice Elizabete II. u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Pokopana će biti navečer u kapeli svetog Jurja pored dvorca Windsor.

Državni pogreb kraljice Elizabete, jedan od najvećih logističkih izazova u britanskoj povijesti, održava se u Westminsterskoj opatiji, a među 2000 gostiju su, između ostalih, japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron kao i  američki predsjednik Joe Biden.

Pogreb osigurava više od 10.000 policajaca iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva jer se uzduž pogrebne povorke očekuje rekordan broj ljudi. Zemlja je u ponedjeljak gotovo stala.

Trgovine, uredi, restorani su zatvoreni. Ispraćaj se može gledati u stotinjak kina i u parkovima na velikim monitorima.

Kako se služba bližila kraju, odsvirao je Last Post – isti tim koji ga je izvodio na sahrani vojvode od Edinburgha – prije nego što je nacija zastala na dvije minute šutnje.

Dekan, Prečasni David Hoyle, započeo je službu govoreći o kraljičinoj “nepokolebljivoj posvećenosti visokom pozivu tokom toliko godina kao kraljica i šef Commonwealtha”.

Premijerka Liz Truss pročitala je ožalošćenima dio iz Biblije (Jovan 14), a kongregacija je otpjevala The Lord's My Shepherd – himnu koja se pjevala na vjenčanju kraljice i vojvode od Edinburga.

Nadbiskup tokom govora je rekao: “Tuga ovog dana – koju osjeća ne samo porodica pokojne kraljice, već i čitava nacija, Commonwealth i svijet – proizilazi iz njenog života u izobilju i službe pune ljubavi, koja je sada nestala od nas.”

Kraljičin lijes će sada biti odnesen do Wellington Archa, u londonskom Hyde Park Corner-u, na svečanu putarinu Big Bena.

Poslijepodne lijes kraljice Elizabete II. bit će odvezen u dvorac Windsor gdje će navečer biti pokopana u najužem krugu porodice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza