Berkovići

Nekropola stećaka "Radovac" ukazuje na veliko srednjovjekovno naselje

02.03.2023. 10:34 / Izvor: SRNA
stećak

Prostor spomenika može se koristiti u kulturne i edukativne svrhe i biće otvoren i dostupan javnosti.

Proglašenje srednjovjekovne nekropole stećaka "Radovac" u selu Potkom kod Berkovića nepokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja je bitno jer ukazuje da se u njenoj okolini nalazilo veće i značajnije srednjovjekovno naselje, izjavila je Srni arheolog u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Ljiljana Vrućinić.

Vrućinićeva je rekla da srednjovjekovna nekropola u Berkovićima pripada grupi izuzetno velikih jer ima 244 vidljiva stećka, te istakla da su ukrasi evidentirani na 23, a natpisi na dva spomenika u obliku krsta.

Ukupan broj stećaka u selu Potkom, navela je ona, ne može smatrati konačnim, pošto zbog utonulosti terena postoji realna mogućnost da ih ima i više.

"Broj stećaka govori da se u okolini nekropole nalazilo veće i značajnije srednjovjekovno naselje, odnosno da je ono pripadalo većoj zajednici, među čijim pripadnicima je bilo i onih boljeg socijalnog statusa", navela je Vrućinićeva.

Ona je precizirala da se lokalitet "Radovac" nalazi na oko šest kilometara udaljenosti asfaltnim putem od Berkovića i da je nekropola u najvećoj mjeri sačuvala izvornost i autentičnost.

"Među stećcima dominiraju sanduci, među kojima se izdvaja 16 visokih sa monolitnim postoljem. Posebno se monumentalnošću ističu dva visoka sarkofaga", rekla je ona.

Vlada Republike Srpske usvojila je sredinom februara odluku o utvrđivanju srednjovjekovne nekropole stećaka "Radovac" u selu Potkom kod Berkovića nepokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja.

Odlukom Vlade Republike Srpske na tom lokalitetu su dozvoljeni isključivo istraživački, konzervatorsko-restauratorski i radovi na tekućem održavanju, uključujući i one koji imaju za cilj prezentaciju kulturnog dobra.

Prostor spomenika može se koristiti u kulturne i edukativne svrhe i biće otvoren i dostupan javnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza