Potencijalno opasna bolest

Morbili su vrlo zarazno oboljenje, vakcinacija jedini efikasan način zaštite

01.02.2024. 13:49 / Izvor: Fena
Vakcina

Zavod za javno zdravstvo KS bilježi 5,94 na 100.000 stanovnika incidencu obolijevanja od zarazne bolesti morbila (krzmak, ospice).

Zavod za javno zdravstvo KS bilježi 5,94 na 100.000 stanovnika incidencu obolijevanja od zarazne bolesti morbila (krzmak, ospice) na području Kantona Sarajevo.

Prema podacima na stranici Zavoda, u periodu od 25. do 31. januara aplicirane su 1.532 doze MMR vakcina u predškolskim i školskim dispanzerima JU Dom zdravlja Sarajevo i u dva vakcinalna centra – u DZ Centar i DZ Novi Grad, lokalitet Saraj Polje.

Morbili su vrlo zarazno oboljenje, a vakcinacija je jedini efikasan način zaštite djece od te potencijalno opasne bolesti. Vakcinacija MMR vakcinom štiti od tri virusne bolesti – morbila (ospice, krzamak), zaušnjaka (parotitis) i rubeole. Stručnjaci navode da je ta vakcina sigurna i da štiti 97 do 98 posto od obolijevanja. Ako vakcinisana osoba i oboli, simptomi su lakši. To je jedna od najefikasnijih živih vakcina, a daje doživotni imunititet.

Kako je upozorila ranije u informaciji za Fenu specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dr. Anisa Bajramović, prošle kalendarske godine zabilježen je nizak obuhvat djece vakcinisane protiv morbila (29 posto primilo prvu dozu), a 34 posto je primilo drugu dozu MMR vakcine, ciljne dobne skupine. Morbili u 20 posto slučajeva uzrokuju teške kliničke slike s komplikacijama, a u 80 posto prođu s laganom kliničkom slikom.

Doktorica Bajramović apelira na roditelje da djecu vakcinišu (ovisno od dobne skupine) i u slučaju nakon prebolovanih morbila, zbog zaštite od druga dva oboljenja od kojih štiti ta vakcina. Djeca mogu nastaviti s redovnom vakcinacijom, mjesec dana nakon prebolovanih morbila. Kako je kazala, ako roditelji ne požure s vakcinisanjem djece protiv morbila, slična epidemiološka situacija mogla bi potrajati godinu dana možda i duže.

Dodaje da, i ukoliko je nevakcinisano dijete bilo u kontaktu sa morbilima, roditelj ima 72 sata da povede dijete na vakcinaciju i na taj način spriječi da dijete oboli.

"Ukoliko dijete oboli a primilo je vakcinu, znači da je prošlo duže od 72 sata od kontakta sa ospicama", kazala je.

Po programu imunizacije u FBiH, prva doza MMR vakcine prima se nakon navršene godine života. Kad dijete napuni pet godina, prima drugu dozu. Djeca koja su navršila šest godina (a nisu primila vakcinu) jednu i drugu dozu prime u razmaku od mjesec dana, te su tad završila taj proces.

U Kantonu Sarajevo zabilježeni su 21. januara prvi slučajevi obolijevanja od morbila, nekoliko djece jasličke grupe iz jednog od vrtića na području općine Novi Grad. Oboljela djeca iz tog vrtića bila s nevakcinisana MMR vakcinom, a jedno od njih bilo je nepotpuno vakcinisano. Sve je počelo od djeteta koje je početkom prošlog mjeseca boravilo u Živinicama odnosno na području TK gdje je već proglašena epidemija te bolesti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza