Radnici preduzeća Park na Skenderiji uklonili stari jablan

24.01.2014. 13:47 / Izvor: eKapija.ba

Uklanjanju stabla pristupilo se po rješenju Općine Centar, a uvidom na terenu i na osnovu elaborata Šumarskog fakulteta stručna komisija Općine utvrdila da se drvo nalazi u vrlo lošem stanju.

Jablan star preko 70 godina i visok oko 40 metara na Skenderiji u neposrednoj blizini biste Vladimira Perića Valtera više neće predstavljati opasnost za okolne zgrade, prolaznike i automobile, jer je jučer uspješnom akcijom radnika KJKP Park d.o.o.Sarajevo u potpunosti posječen.

Uklanjanju stabla pristupilo se po rješenju Općine Centar, a uvidom na terenu i na osnovu elaborata Šumarskog fakulteta stručna komisija Općine utvrdila da se drvo nalazi u vrlo lošem stanju. Gotovo cijelo stablo bilo je trulo, čak od strane nepoznatih počinilaca i nekoliko puta zapaljeno, a malo jači vjetar ili veći snijeg mogao je dovesti do njegovog rušenja i nesagledivih posljedica po ljudske živote i imovinu.

Radnici KJKP Park su uz pomoć hidraulične autodizalice koja raspolaže kranom visine preko 24 metra postepeno motornom pilom rezali dio po dio osušene krošnje i debla i pomoću specijalnog užeta spuštali ih na vrlo skučen asfaltrani dio ulice i prostor uz samu spomen bistu.

Višesatna akcija sječe, ocijenjena kao vrlo rizična s obzirom na broj pješaka i automobila koji prođu pored samih radova, uspješno je završena, a čitavu akciju propratili su i pripadnici policije. Porušeni dijelovi stabla su uklonjeni.

Nakon ovih radova preduzeće Park u skladu sa raspoloživom mehanizacijom pokušat će izvršiti iskop korjenovog sistema stabla, a nakon toga u konsultaciji sa nadležnim institucijama i izvršiti sadnju novog mladog jablana, priopćili su iz Parka. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza