Započelo liječenje djevojčice od cerebralne paralize se matičnim ćelijama

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Započelo liječenje djevojčice od cerebralne paralize se matičnim ćelijama

Kod četverogodišnje djevojčice iz Španije, koja ima cerebralnu paralizu, započeto je liječenje vlastitim matičnim ćelijama, koje su sačuvane u Cryo-Save banci matičnih ćelija neposredno nakon porođaja.

17.02.2014. 15:09 / Izvor: eKapija.ba

Kod četverogodišnje djevojčice iz Španije, koja ima cerebralnu paralizu, započeto je liječenje vlastitim matičnim ćelijama, koje su sačuvane u Cryo-Save banci matičnih ćelija neposredno nakon porođaja.

Transplantaciju je izveo dr. Luis Madero, načelnik Odjela hematoonkologije bolnice Nino de Jesus Madrid u Španiji. Ovo je treća transplantacija ovog tipa izvedena od strane dr. Madera za liječenje cerebralne paralize kod djece. „Iako su ovi tipovi liječenja još uvijek u ranim fazama kliničkih studija, vjeruje se da regenerativna terapije sa matičnim ćelijama predstavlja izvanrednu terapeutsku mogućnost za regeneraciju nervnog tkiva i moždanog oštećenja“, ističe dr. Luis Madero.

Cerebralna paraliza

Cerebralna paraliza je neurološki poremećaj koji pogađa 1 od 500 djece. Tačan uzrok nije uvijek poznat. Iako se zna da cerebralnu paralizu izaziva nedostatak kiseonika pri porođaju, između 70-80% ovih slučajeva nastaju tokom trudnoće (prenatalni uzroci), 10% pri rođenju (perinatalni uzroci) i 10% nakon porođaja (postnatalni uzroci)i.

Cerebralna paraliza je posljedica serije ozljeda mozga tokom razvoja uglavnom na dijelovima koji kontrolišu tjelesne pokrete i držanje tijela. Radi se o cerebralnom oštećenju vitalnih dijelova mozga  koje uzrokuje fizičku nesposobnost u ljudskom razvoju.

Kvalitetan uzorak matičnih ćelija u Cryo-Save-u

Djevojčica je dobila infuziju matičnih ćelija izdvojenih iz krvi pupčane vrpce. Ovaj tretman je bio moguć jer su roditelji djevojčice pohranili u Cryo-Save-u matične ćelije iz krvi iz pupčane vrpce nakon rođenja, a kvalitetno sačuvan uzorak omogućio je njegovu primjenu. Važno je napomenuti da su se pohranjeni uzorci iz Cryo-Save-a do sada koristili za liječenja u SAD, Švicarskoj, Njemačkoj, Španiji,...

"Kako bi ovakve procedure bile uspješne veoma je važno da se klinike koje obavljaju transplantaciju mogu osloniti na kvalitet krioprezerviranih matičnih ćelija iz krvi iz pupčane vrpce pacijenta. Cryo-Save konstantno dokazuje da ispunjava sve te zahtjeve. Veoma smo zadovoljni što smo ponovo mogli adekvatno zadovoljiti potrebe naših porodica i njihovih doktora", izjavila je gospođa Evi Mattil, glavni komercijalni direktor i izvršni direktor Cryo-Save-a, vodeće evropske i svjetske banke matičnih ćelija.

Ne postoji standardna terapija koja se može primjeniti na svu djecu sa cerebralnom paralizom obzirom da je svaki pacijent jedinstven. Sve do sada liječenja su bila ograničena na rehabilitaciju i sprečavanje daljih komplikacija, a prevencija i prognoze su često teške. U skorije vrijeme, ćelijska terapija sa matičnim ćelijama dobivenim iz tkiva pupčane vrpce je korištena sa uvjerenjem da  imunomodulatorni, protuupalni i regenerativni mehanizmi mezenhimalnih matičnih ćelija mogu dovesti do poboljšanja zdravstvenog stanja pacijenta.

Preko 4.000 kliničkih studija za liječenja matičnim ćelijama

Trenutno se svijetu u provodi preko 4.000 kliničkih studija za liječenja matičnim ćelijama, od čega njih nekoliko se odnosi na terapije cerebralne paralize. Jedna od studija se trenutno odvija na Duke univerzitetu (SAD) pod nazivom „Studija o autolognoj primjeni matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce kod djece sa neurološkim poremećajima“, u koju je uključeno 184 djece. Većina ovih pacijenata (140) boluje od cerebralne paralize, ostali boluju od urođenog hidrocefalusa i drugih moždanih povreda. Pacijenti su nadgledani 12 mjeseci nakon primjene terapije. Prvi nalazi pokazuju da je ovo sigurna terapjia, jer nije bilo nuspojava. Iako nalazi ovih studija još uvijek nisu dostupni, neke porodice su ukazale na pozitivne efekte kod njihove djece.

Druga studija na ovim oboljenjima koja se odvija na Georgija Medicinskom fakultetu u SAD-a pod nazivom ‘’Sigurnost i efikasnost  primjene matičnih ćelija iz pupčane vrpce u liječenju  cerebralne paralize kod djece’’. Studije o upotrebi matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce, za liječenja  nekih od teških oboljenja kao što su dijabetes, infarkt  miokarda, multipla skleroza, bolesti krvi, imunog sistema i sl,  obavljaju se u mnogim zemljama svijeta, između ostalih u SAD, Belgiji, Švajcarskoj, Španiji, Njemačkoj, Tajvanu, Koreji, Japanu, Engleskoj, Francuskoj i dr., što u budućnosti garantuje brojne primjene, tako da se čuvanje matičnih ćelija postavlja kao standard i realnu potrebu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza