7 porcija voća i povrća snižava rizik od prerane smrti za 42 posto

02.04.2014. 11:30 / Izvor: 24sata
7 porcija voća i povrća snižava rizik od prerane smrti za 42 posto

Sedam umjesto pet preporučenih porcija voća i povrća na dan spašava život, potvrdila je nova studija britanskog Sveučilišta College London provedena na 65.000 ljudi.

Sedam umjesto pet preporučenih porcija voća i povrća na dan spašava život, potvrdila je nova studija britanskog Sveučilišta College London provedena na 65.000 ljudi. Samo dvije porcije više smanjuju rizik od prerane smrti za 42 posto, piše Daily Mail.

Jedenje više voća i povrća smanjuje rizik od umiranja od raka za četvrtinu i bolesti srca za trećinu, potvrdila je studija na ispitanicima koji su svaki dan tijekom 12 godina jeli 80 grama voća i povrća svaki dan. Što se manje voća i povrća jede, to je i rizik veći. Jedna do tri porcije na dan smanjuju rizik od prerane smrti za 14 posto, a tri do pet za 29 posto.

Pritom se preporučuje izbjegavati konzervirano i smrznuto voće jer povećava rizik za 17 posto zbog velike količine šećera. I voćni sok koji, iako je trenutno u preporukama od pet porcija na dan, treba izbjegavati zbog visokih razina šećera. 

Stručnjaci se spore treba li granicu s pet porcija voća i povrća na dan pomaknuti na sedam. Jedni vjeruju kako je to dobro za zdravlje, dok drugi tvrde kako će takva regulativa odvratiti ljude od zdrave prehrane, a s treće strane teško je promijeniti pravila Svjetske zdravstvene organizacije.

"Što više povrća i voća pojedete manja je vjerojatnost od prerane smrti. Povrće ima veći učinak od voća, ali ono također čini razliku. Ne treba se bojati i ograničavati brojem porcija, važno je samo da redovito jedete voće i povrće", istaknula je dr. Oyinlola Oyebode iz britanskog Odjela za epidemiologiju i javno zdravstvo.

Prerano je mijenjati regulativu pet na dan, potrebne su daljnje studije. Važno je ljude najprije "natjerati" da se pridržavaju pet porcija na dan, a tek onda krenuti s povećanjem, dodala je dr. Nita Forouhi s britanskog Sveučilišta Cambridge.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza