Usaglašavanje okvira prvog programa za "Horizont 2020"

15.07.2014. 08:06 / Izvor: eKapija.ba
Usaglašavanje okvira prvog programa za 'Horizont 2020'

"Alternative sprečavanja konflikata" naziv je projekta vrijednog 2,5 miliona eura kojim će konzorcijum institucija iz 12 zemalja konkurisati u okviru programa Evropske unije "Horizont 2020", ukupne vrijednosti 78,6 milijardi eura.

"Alternative sprečavanja konflikata" naziv je projekta vrijednog 2,5 miliona eura kojim će konzorcijum institucija iz 12 zemalja konkurisati u okviru programa Evropske unije "Horizont 2020", ukupne vrijednosti 78,6 milijardi eura.

U organizaciji Ministarstva nauke, jučer je održan pripremni sastanak, na kojoj su svi članovi konzorcijuma usaglasili okvir ovog projekta usmjerenog na stvaranje socio-ekonomskih pretpostavki razvoja zemalja regiona.

"Ovo je prvi u nizu projekata kojima bi naučno-istraživačke institucije iz Srpske trebalo da učestvuju u programu "Horizont 2020". Ministarstvo nauke i tehnologije je svojim proaktivnim pristupom učestvovalo u formiranju konzorcijuma 12 zemalja za realizaciju ovog projekta. Uvjeren sam da ćemo pružiti priliku našim istraživačima da budu dio evropskog naučno-istraživačkog prostora upravo njihovim učešćem u ovako značajnom projektu", rekao je ministar Jasmin Komić.

On je istakao da bi projekat, koji sadrži devet projektnih paketa, trebalo da bude završena u januaru 2015. godine. Istakao je da se radi o obimnom, zahtjevnom poduhvatu i da je konkurencija velika, ali je uvjeren da će dobiti finansijsku podršku programa "Horizont 2020".

Osim naučno-istraživačkih institucija iz Srpske, u projektu "Alternative sprečavanja konflikata" učestvuju poznati, renomirani evropski univerziteti iz Italije, Austrije, Turske, Grčke, Engleske, te zemalja zapadnog Balkana.

Koordinator projekta u ime Univerziteta u Istočnom Londonu profesor Vasilis Fuskas rekao je da je projekat usmjeren na kreiranje smjernica za upravljanje i razvoj u zemljama zapadnog Balkana, te da će rezultati istraživačkog dijela projekta služiti kao preporuke u kreiranju različitih politika na lokalnom i državnom nivou.

"Uočili smo dvije vrste problema u nastojanjima zemalja regiona da se pridruže EU - prvi je problem upravljanja, a drugi održivog razvoja. Devet radnih paketa, kojiko ih sadrži projekat, odnose se na ekonomiju, finansije, bankarski sistem, politike, upravljanja, korupcije i slično", rekao je Fuskas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti