Genetski test u borbi protiv raka dojke i jajnika dostupan u BiH

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Genetski test u borbi protiv raka dojke i jajnika dostupan u BiH

Serenity test je najnapredniji  genetski test za rano otkrivanje genetske predispozicije za rak dojke najsmrtonosnijeg raka kod žena, te za rak jajnika koji je 5. najsmrtonosniji rak kod žena.

02.02.2016. 12:19 / Izvor: Akta.ba

Od danas žene u BiH mogu uraditi Serenity test najbolju prevenciju u borbi protiv raka dojke i raka jajnika. Serenity test je najnapredniji  genetski test za rano otkrivanje genetske predispozicije za rak dojke najsmrtonosnijeg raka kod žena, te za rak jajnika koji je 5. najsmrtonosniji rak kod žena.

Ovaj test je prekretnica u preventivnoj medicini. Test spašava živote  identifikujući nosioce mutacija ranije, pa se stopa preživljavanja za rak dojke i jajnika drastično povećava, jer ranom detekcijom omogućava efikasnu preventivnu akciju prije nego se rak i razvije.  

Serenity test kompanije Genoma, europskog lidera za genetske analize, žene u BiH će moći uraditi putem CryoSave-a, vodeće europske i svjetske banke matičnih ćelija iz pupčane vrpce, koja se zajedno sa Genomom nalazi u Esperite grupaciji.

Više informacija možete pročitati i u brošuri.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza