Spašene rode iz Gradiške zbrinute u novom domu

16.07.2017. 09:05 / Izvor: Akta.ba

Bijela roda je harizmatična vrsta, zbog ishrane ima važnu funkciju u ekosistemu i prilično je brojna ptica u ravničarskim i vlažnim terenima uz rijeku Savu.

U selu Vrbaška nedaleko od Gradiške krajem juna spašena su dva napuštena ptića bijele rode. Radnici Elektrodistribucije Gradiška,  na molbu savjesnih mještana Gojka Ćelića i njegove ćerke Nataše, skinuli su sa gnijezda dvije mlade rode, jer se roditeljski par prestao pojavljivati na gnijezdu u vrijeme najvećih junskih vrućina.

Biolozi Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta (DIZB), na poziv mještanke Nataše Delić-Babić iz  sela Vrbaška, bili su uključeni u akciju od samog početka, a krajem ove sedmice preuzeli su ptice, te ih transportovali u privremeni smještaj nedaleko od Prijedora kod DIZB-ovih volontera Dženane i Indire Bešić, koje će brinuti za mlade ptice sve do avgusta dok ne budu sposobne za osamostaljivanje. Ptice su pregledane, izvagane i nahranjene adekvatnom hranom uz nadzor ornitologa i veterinara.

Bijela roda je harizmatična vrsta, zbog ishrane ima važnu funkciju u ekosistemu i prilično je brojna ptica u ravničarskim i vlažnim terenima uz rijeku Savu, a okolina Gradiške i Kozarske Dubice predstavlja prostor koji je najgušće naseljen rodama. Iako je česta vrsta bijela roda je postala ugrožena isušivanjem vlažnih terena, trovanjem, uništavanjem gnijezda, pa je život svake jedinke ove vrste vrlo važan za opstanak vrste i očuvanje ravnoteže u prirodi.

Pored toga što u RS i cijeloj BiH ne postoji nikakvo prihvatilište ni centar za zbrinjavanje i rehabilitaciju divljih životinja, Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta uz pomoć mreže  volontera i saradnika od 2011. godine stručno pristupa privremenom zbrinjavanju i oporavku raznih vrsta divljih životinja, godišnje ima više od 20 sličnih intervencija i trenutno radi na osnivanju prvog zvaničnog prihvatilišta za divlje životinje kod nas pa je pomoć svih zainteresovanih pojedinaca i institucija dobrodošla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza