Koliko je novca potrebno Balkancu da bude sretan

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Koliko je novca potrebno Balkancu da bude sretan

Na Balkanu je potrebno samo 45.000 dolara godišnje.

05.03.2018. 10:38 / Izvor: Radiosarajevo.ba

Novac ne može da kupi ljubav, naprimjer, ali sreću može – bar donekle. Međutim, novo istraživanje pokazuje da postoje ograničenja tome koliku dobrobit može novac da donese blagostanju pojedinca.

To koliko vam je novca potrebno da biste bili sretni, uglavnom zavisi od toga gdje živite.

"Možda djeluje iznenađujuće, jer nas na televiziji razni oglašavači uvjeravaju da nema ograničenja tome koliko nam je novca potrebno za sreću, ali sada vidimo da ona ipak postoje", rekao je Andrew Jebb, vođa istraživanja.

Jebb i njegove kolege koristili su podatke velike ankete koju je proveo "Gallup", a u kojoj je učestvovalo više od 1,7 miliona ljudi starijih od 15 godina iz 164 države svijeta.

Učesnici su odgovarali na pitanja u vezi sa zadovoljstvom svojim životima i blagostanjem, kao i u vezi s kupovnom moći.

Dok se emotivno blagostanje odnosi na dnevna osjećanja sreće, uzbuđenja, tugu ili bijes, sveukupno zadovoljstvo životom je u velikoj mjeri pod utjecajem postavljanja viših ciljeva i poređenjem svoje imovine s onim što imaju drugi.

U prosjeku su istraživači otkrili da idealni godišnji prihod za sveukupno zadovoljstvo životom iznosi 95.000 dolara, a između 60 i 75 hiljada za emotivno blagostanje.

Međutim, to najviše zavisi od toga gdje živite. Tako je najviše novca za sreću potrebno stanovnicima Australije i Novog Zelanda – 125.000 dolara, dok su najskromniji Južnoamerikanci i stanovnici Kariba. U Sjevernoj Americi je za sreću potrebno 105.000 dolara u prosjeku.

Što se tiče Evrope, velika je razlika između Zapada i Istoka. U zapadnoj Evropi i Skandinaviji je za sreću u prosjeku potrebno 100.000 dolara, dok je u istočnoj Evropi i na Balkanu potrebno samo 45.000 dolara godišnje.

Jasno je da se ovi iznosi razlikuju zbog visine standarda od države do države.

Ipak, ovdje se radi o iznosima za pojedince, pa je za porodice svakako potrebno više novca.

Međutim, jednom kada pojedinac stigne do te tačke kada ima dovoljno novca da bude sretan, dodatna povećanja prihoda će rezultirati zapravo smanjenjem zadovoljstvom života, navodi se u studiji koju je objavila Nature.

PODIJELI:

TAGOVI:

#novac

#istraživanje

#Andrew Jebb

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza