Udahnite čist vazduh u novim vozilima Volvo

09.10.2020 08:49:53
Udahnite čist vazduh u novim vozilima Volvo

Volvo Cars je u svoje automobile implementirao prvu premijsku tehnologiju kvaliteta vazduha u svijetu, koja vozačima vozila Volvo omogućuje da u svojim automobilima udišu čist i zdrav vazduh.

Volvo Cars je u svoje automobile implementirao prvu premijsku tehnologiju kvaliteta vazduha u svijetu, koja vozačima vozila Volvo omogućuje da u svojim automobilima udišu čist i zdrav vazduh i da pred putovanjem očiste vazduh u svojoj kabini.

Nova tehnologija Advanced Air Cleaner (napredni prečišćivač vazduha) isporučuje se sa senzorom koji mjeri nivoe PM 2,5 u unutrašnjosti kabine te tako predstavlja funkciju koja nije na raspolaganju ni u jednom drugom automobilu koji je trenutno na tržištu.

U Kini, gdje se mjerenja PM 2,5 i prateće informacione usluge dobro primjenjuju, vozači vozila Volvo mogu da uspoređuju kvalitet vazduha u kabini i sa kvalitetom vazduha izvan automobila.

Sa navođenjem količine sitnih čestica u vazduhu, PM 2,5 spada u mjere koje se često primjenjuju za mjerenje kvalitete vazduha. Globalno su brojna gradska područja izložena vrijednostima PM 2,5 koje premašuju vrijednosti u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, što naglašava potrebu za smanjenjem njihovog uticaja.

Napredni pročišćivač vazduha (engl. Advanced Air Cleaner), koji je od proljeća na raspolaganju za sve modele Volvo serije 90 i 60 zasnovane na prilagodljivoj arhitekturi proizvoda (engl. Scalable Product Architecture), uklanja sitne čestice iz kabine. Zahvaljujući filtru na osnovi sintetičkih vlakana i jonizaciji, do 95 posto svih čestica PM 2,5 zadržava se izvan kabine.

To unaprjeđuje kvalitet vazduha u automobilu i ograničava štetne uticaje na zdravlje koji su povezani s onečišćenim zrakom i sitnim česticama. Čišći vazduh u unutrašnjosti automobila takođe doprinosi sigurnoj vožnji, budući da zdrav i svjež vazduh može povećati vozačevu koncentraciju.

Vozači odgovarajućih Volvo modela takođe mogu koristiti aplikaciju za pametni telefon Volvo On Call (tamo gdje je na raspolaganju) kako bi prije vožnje mogli obaviti dodatno čišćenje vazduha u kabini. Aplikacija zatim vozača informiše o stvarnim nivoima PM 2,5 u kabini nakon čišćenja.

"Sa našom naprednom tehnologijom čišćenja vazduha možete biti sigurni kako je vazduh koji udišete u svom Volvu čišći i zdraviji“, rekao je Anders Löfvendahl, viši tehnički stručnjak za područje kvaliteta vazduha u kabini iz kompanije Volvo Cars. „Uvjereni smo da je čist vazduh za vas koristan, i to sa zdravstvenog, a i sigurnosnog vidika, zato ćemo se i u buduće zalagati za napredak na tome području."

Osim napredne tehnologije za čišćenje vazduha, kompanija Volvo Cars takođe i na druge načine ostvaruje zdravu okolinu u svojim automobilima. Njeni se inženjeri već duže vrijeme usredsređuju na uklanjanje emisija organskih materija u automobilu i smanjenje količine materijala koji izazivaju alergije u unutrašnjosti vozila.

Kompanija Volvo Cars svojim dobavljačima postavlja stroge zahtjeve u vezi s nabavkom kako bi se smanjio nastanak i širenje mirisa iz dijelova i materijala koji se koriste u kabini. Kompanija usko surađuje i sa različitim univerzitetima i drugim institutima u okviru projekata koji se odnose na uporabu materijala, pa i u razvoju i sprovođenju sve strožih alergijskih standarda za unutrašnjost vozila.

Posebna grupa ocjenjivača mirisa, pod nazivom The Noses (hrv. Nosovi), testira emisije mirisa sastavnih dijelova automobila, i to pojedinačno, a i sveobuhvatno na nivou automobila kao cjeline. Uprkos tehnološkom napretku, ta ekipa ostaje neumoljiva pri postupku nadzora mirisa jer je ljudski nos puno osjetljiviji od bilo kojeg analitičkog instrumenta.

Skupina Volvo Cars tijekom 2019. godine

U poslovnoj 2019. godini kompanija Volvo Cars zabilježila je profit iz poslovanja u visini od 14,3 BSEK (14,2 BSEK tijekom 2018. godine). Prihodi u ovom periodu dostigli su 274,1 BSEK (252,7 BSEK). U cjelokupnoj 2019. godini svjetska je prodaja dostigla rekordnih 705.452 (642.253) automobila, što je 9,8 posto više u odnosu na 2018. godinu. Ovi rezultati ukazuju na sveobuhvatno preoblikovanje financija i poslovanja kompanije Volvo Cars tokom posljednjih godina, pozicionirajući kompaniju za sledeću fazu rasta.

O Skupini Volvo Cars

Kompanija Volvo Cars osnovana je 1927. godine. Danas je to jedna od najpoznatijih i najuglednijih premijum automobilskih robnih marki u svijetu, s prodajom od 705.452 automobila tijekom 2019. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars u vlasništvu je kompanije Zhejiang Geely Holding od 2010. godine.

Tokom 2019. godine kompanija Volvo Cars prosječno je zapošljavala 41.500 (41.500) stalno zaposlenih lica. Sjedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za APAC nalazi u Shangaiu. Glavni su proizvodni kapaciteti kompanije smješteni u Göteborgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

U skladu sa novim ciljevima kompanije, Volvo Cars svojim korisnicima želi osigurati slobodu kretanja na osoban, održiv i siguran način. To se poslanstvo očituje u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ove decenije polovinu njegove svjetske prodaje predstavljaju potpuno električna vozila te da se pet miliona prihoda generiše iz direktnog poslovanja sa potrošačima. Volvo Cars se takođe zalaže za trajno smanjenje ugljičnog otiska sa ciljem da postane klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Auto, moto i nautika