IMTEC isporučio profesionalni skener za digitalizaciju bibliotečke građe

Digitalni kutak

IMTEC isporučio profesionalni skener za digitalizaciju bibliotečke građe

Knjige i vrijedne publikacije biće sačuvane od propadanja.

17.08.2021 14:27:52 / Izvor: Akta.ba

Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci "Derviš Sušić" u Tuzli isporučen je skener za digitalizaciju knjiga. Radi se o modelu Bookeye 5, najnovije generacije, vrijednom preko 27 000 KM. Uposlenima u Biblioteci pružena je adekvatna obuka, pa će vrijedna kulturna građa uskoro biti dostupna svim građanima Tuzle.

Prema riječima direktorice Biblioteke Mirne Trifković, cilj procesa digitalizacije je da se knjige, stari časopisi i periodična izdanja sačuvaju od daljnjeg propadanja: “Ove vrijedne kolekcije želimo učiniti dostupnim za sve, onako kako to rade savremene zemlje s kojima smo razmijenili iskustva. To su vrijedna monografska i serijska izdanja, efemerna zavičajna građa.”

Izvršni direktor IMTEC d.o.o. Jasmin Popaja kazao je da ova kompanija nastavlja pratiti nove tehnologije, pružajući podršku u edukaciji, instalaciji i održavanju ove vrijedne opreme:  "Misija IMTEC-a je i partnerstvo s kompanijama i organizacijama u digitalizaciji njihovog poslovanja, kako bi što kvalitetnije zadovoljili potrebe njihovih klijenata. Nabavka profesionalnog skenera za knjige je važan korak u digitalizaciji bibliotečke građe i popularizaciji biblioteka među novim generacijama. Partnerstvo sa njemačkom kompanijom Image Access, koja je proizvođač ovog skenera, omogućava nam tržišnu konkurentnost i kompetenciju u distribuciji profesionalnih tehnoloških rješenja." Više možete pročitati OVDJE

PODIJELI:
TAGOVI: IMTEC skener za digitalizaciju

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak