Pripremne radnje za završni obračun i sastavljanje finansijskih izvještaja

07.01.2022 08:07:27
5th DIMENSION 5D Element završni obračun

Bliži nam se period završnih obračuna. Već sada je idealno vrijeme da se započne sa pripremnim radnjama za sastavljanje godišnjih finansijskih izvještaja

Bliži nam se period završnih obračuna. Već sada je idealno vrijeme da se započne sa pripremnim radnjama koje će omogućiti sastavljanje godišnjih finansijskih izvještaja, a koji će prikazati realno stanje imovine i obaveza firme kao i krajnji rezultat.

Jedna od pripremnih radnji je i usaglašavanje potraživanja i obaveza sa dobavljačima i kupcima. Iako nije Zakonom definisano kojim dokumentom se dokazuje usaglašenost, u praksi se koristi izvod otvorenih stavki (IOS) i predstavlja spisak svih neplaćenih računa na određeni dan.

Zakonom nije utvrđen tačan datum kada se vrši usklađivanje, već je samo propisano da se to uradi prije sastavljanja finansijskih izvještaja. Kroz modul 5D ELEMENT Finansijska operativa imate mogućnost automatskog ispisa IOS-a, a vaše je samo da izaberete partnera i željeni datum. Time ćete na jednostavniji način obaviti ovaj, kao i mnoge druge procese koji bi Vam inače oduzeli mnogo više vremena.

5th DIMENSION d.o.o. Sarajevo Već dugo vremena vaš softverski partner

5th DIMENSION nudi vam najbolja softverska rješenja za vašu kompaniju

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak