Digitalni kutak

Smart city rješenja - Pametni parkinzi

Aplikacija Pametni parking omogućava da putem interneta ili SMS porukom korisnik dobije informacije da li na određenom parkingu ima slobodnih mjesta

17.01.2022 12:31:13 / Izvor: Akta.ba

Aplikacija Pametni parking omogućava da putem interneta ili SMS porukom korisnik u svakom trenutku dobije informacije da li na određenom parkingu ima slobodnih mjesta i koliko, te detaljnije informacije o parkingu, zonama i cijenama.

Ogromne benifite uštede vremena pri traženju parkinga svjedoči iskustvo Banjalučana, koji  sada svoje parking mjesto kod hotela Palas i Muzeja savremene umjetnosti pronalaze lako i brzo zahvaljujući pametnim parkingu.

Sve funkcioniše jednostavno zahvaljujući sistemu koji se sastoji od kamera i kontrolera koji prikupljaju podatke. Svaka kamera je konfigurisana da nadgleda određenu površinu i ima svoje virtuelne petlje pomoću kojih vidi svako parking mjesto. Kamera šalje sliku kontroleru koji je obrađuje i evidentira da li je određeno mjesto slobodno ili zauzeto, a zatim se ta informacija šalje na displej koji se nalazi na ulazu u parking.

Ukoliko je parking pun, vozilo ne ulazi na parking i ne stvaraju se gužve.

Smart city rješenja, odnosno pametni parkinzi, planirani su na još nekoliko lokacija u gradu. Zahvaljujući rješenjima Prointera, prije godinu dana, Banjaluka je dobila i pametni semafor, prvi takav u regionu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak