Smart city rješenja - Pametni parkinzi

17.01.2022 12:31:13

Aplikacija Pametni parking omogućava da putem interneta ili SMS porukom korisnik dobije informacije da li na određenom parkingu ima slobodnih mjesta

Aplikacija Pametni parking omogućava da putem interneta ili SMS porukom korisnik u svakom trenutku dobije informacije da li na određenom parkingu ima slobodnih mjesta i koliko, te detaljnije informacije o parkingu, zonama i cijenama.

Ogromne benifite uštede vremena pri traženju parkinga svjedoči iskustvo Banjalučana, koji  sada svoje parking mjesto kod hotela Palas i Muzeja savremene umjetnosti pronalaze lako i brzo zahvaljujući pametnim parkingu.

Sve funkcioniše jednostavno zahvaljujući sistemu koji se sastoji od kamera i kontrolera koji prikupljaju podatke. Svaka kamera je konfigurisana da nadgleda određenu površinu i ima svoje virtuelne petlje pomoću kojih vidi svako parking mjesto. Kamera šalje sliku kontroleru koji je obrađuje i evidentira da li je određeno mjesto slobodno ili zauzeto, a zatim se ta informacija šalje na displej koji se nalazi na ulazu u parking.

Ukoliko je parking pun, vozilo ne ulazi na parking i ne stvaraju se gužve.

Smart city rješenja, odnosno pametni parkinzi, planirani su na još nekoliko lokacija u gradu. Zahvaljujući rješenjima Prointera, prije godinu dana, Banjaluka je dobila i pametni semafor, prvi takav u regionu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak