Vodič za kupovinu televizora

02.04.2022 08:44:10
Imtec vodič za kupovinu televizora

Namjeravate kupiti novi televizor ali niste sigurni kako odabrati onaj pravi? U nastavku vam donosimo ključne elemente za odabir televizora, koji će se uklopiti u svaki ambijent.

Namjeravate kupiti novi televizor ali niste sigurni kako odabrati onaj pravi? U nastavku vam donosimo ključne elemente za odabir televizora, koji će se uklopiti u svaki ambijent.

Veličina ekrana

Dva su mjerila po kojima biramo televizor: minimalna udaljenost gledanja i maksimalna udaljenost gledanja.

Minimalna udaljenost gledanja izračunava se tako što pomnožite dijagonalu ekrana sa 1,5 (na primjer: govorimo o 65'' ekranu (165 cm), tako dobijamo 165 x 1,5 = 247,5 cm, tj. 2,5 m bila bi minimalna udaljenost gledanja).

Maksimalna udaljenost gledanja izračunava se tako što minimalnu udaljenost gledanja pomnožite sa 2, tj. 247,5 cm x 2 = 495 cm, tj. 5 m bila bi maksimalna udaljenost gledanja.

Smart/Android TV

Svaki Android televizor je smart televizor, ali svaki smart televizor nije Android televizor. Razlika je u operativnom sistemu na smart televizoru koji mora biti Android. Prednosti Android operativnog sistema su:

  • raspoloživost aplikacija koje se mogu koristiti na televizoru,
  • Android OS je najzastupljeniji operativni sistem na modernim smart televizorima,
  • imaju mogućnost povezivanja kroz Cast opciju, gdje kroz Chrome možemo povezati svoje periferne uređaje i gledati sadržaj na Android TV-u,
  • mogućnost korištenja Google Assistant-a, opcije koja  dozvoljava korištenje glasovne komande za pretragu sadržaja.

TV streaming, aplikacije i daljinski

Smart televizori omogućavaju da istražujemo streaming usluge, tj. korištenje servisa poput EON-a, Netflix-a, HBO Go-a i sl. Sve ono što možemo „skinuti“ s Google Play-a na Andorid telefone možemo i na televizor i to su TV aplikacije. Android telefon, miš ili tastatura za smart televizor i tablet mogu biti daljinski za TV.

Povezivanje smart televizora na internet

Preko kabla - da bismo povezali smart televizor s internetom potreban je LAN kabal, kojim se povezuju televizor i ruter. Ovaj način povezivanja daje sigurniju internet vezu i kvalitetniji streaming.

Povezivanje smart televizora na Wi-Fi - obratite pažnju da li televizor ima ugrađen Wi-Fi ili je potreban Wi-Fi USB priključak.

Važno je odabrati odgovarajući OS

Na tržištu se susrećemo sa nekoliko operativnih sistema koji dolaze sa određenim smrt televizorima. Neki od njih su:

  • WebOS - je LG-ov pametni TV operativni sistem. WebOS je kompatibilan s Bluetoothom.
  • Android TV - najčešći je pametni TV operativni sistem i razvijen je unutar firme Google. To znači da Android TV korisniku omogućava da koristi aplikacije s Google Play trgovine i mogućnost da prebaci sliku s bilo kojeg uređaja na Android TV.
  • TizenOS TV - je Linux operativni sistem. On je u svim proizvodima firme Samsung, uključujući televizore, kamere, pećnice i sl. Postoji nekoliko super dodataka u Tizen Smart Hubu kao što je mogućnost podijeljenog ekrana za gledanje televizijskog programa uživo dok listate aplikacije. Najbolja karakteristika TizenOS je intuicija OS-a, tj. mogućnost da sazna ono što korisnik voli da gleda i preporuči TV emisiju.

Na kraju, koji operativni sistem odabrati? Ako želite jednostavan i brz operativni sistem onda birajte WebOS, a ako želite operativni sistem s velikim izborom aplikacija i pametnih pomoćnika onda izaberite Android TV.

Šta je Google TV, OLED i QLED?

Google TV je nova platforma za pametni televizor. Google TV je korisnički interfejs koji radi na Andorid uređajima kao što su pametni telefoni, televizori i najnoviji Google Chromecast. Google TV omogućava korisnicima pristup sadržajima uključujući Netflix, Disney Plus, Amazon Prime Video, YouTube, Apple TV, HBO Max i još mnogo toga. Google TV je odličan dodatak ako imate djecu, jer možete kreirati kanale samo za njih. Roditelji mogu zadržati potpunu kontrolu nad ovim kanalom koristeći aplikaciju Family Link za blokiranje aplikacija, kontrolu nad aplikacijama koje djeca koriste, te postavljanje ograničenja gledanja i vremena spavanja.

OLED TV je tehnologija koja koristi organske svjetleće diode za proizvodnju slike na ekranu. Kada postoji kontakt s električnom energijom, svaka dioda sija pojedinačno i proizvodi širok spektar boja, a potpuno se isključuju kada nema električnog naboja. Prednosti OLED TV su sljedeće: mala potrošnja struje, bolji kvalitet slike, vrijeme odziva, savršen ugao gledanja, te lagan i inovativan dizajn.

QLED TV je televizor koji se temelji na Quantum Dot tehnologiji i upravo je to ono po čemu se QLED televizori razlikuju od ostalih. Quantum Dot iznimno su tanki, poluvodički materijali nanometarske veličine. Ove tačke stvaraju svjetlost različitih boja ovisno o veličini čestice.

Televizori iz naše ponude dolaze sa 2, 3 i 5 godina garancije, a uz to nudimo i mogućnost kupovine istih i na rate do 24 mjeseca.

Ponudu televizora možete pogledati OVDJE , a za sve dodatne upite budite slobodni kontaktirati IMTEC d.o.o. Sarajevo na 0800 223 38, putem e-maila webprodaja@imtec.ba ili posjetite vama najbližu IMTEC poslovnicu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak