World Vision BiH u 2020. godini "utoplio" 52 porodične kuće

15.12.2020 14:17:18
World Vision BiH u 2020. godini 'utoplio' 52 porodične kuće

Obnovljene kuće su dom za 350 osoba, od kojih je više od 150 djece.

World Vision BiH je tokom 2020. godine obnovio dotrajale prozore i vrata na 52 porodične kuće u općinama Kalesija, Sapna, Zvornik, Pale, Istočno Novo Sarajevo i Istočna ilidža, čime je značajno poboljšana energetska efikasnost i izolacija ovih domaćinstava.

U pitanju su većinom naslijeđene kuće, stare 50 i više godina koje od izgradnje nisu obnavljane. Obnovljene kuće su dom za 350 osoba, od kojih je više od 150 djece.

World Vision BiH projekat utopljavanja provodi u područjima gdje su zime vrlo oštre i hladne, a mnoge porodice se tokom zime bore za opskrbu drva za domaćinstva. Projekt nudi održiva i dugoročna rješenja bez zanemarivanja hitnih i praktičnih potreba najsiromašnijih domaćinstva.

"Bolja izolacija kuća će povećati njihovu energetsku efikasnost, smanjiti količinu drva ili drugog materijala koji su potrebni za zagrijavanje, te će se u konačnici  umanjiti finansijsko opterećenje najranjivijih porodica" - izjavio je predstavnik organizacije World Vision BiH Dario Hudić.

Jedna od porodica čiji je dom utopljen su Ibralići iz Kalesije, na čijoj su kući zamijenjeni prozori i vrata stari više od tri decenije.

"U kući je bilo hladno, prozori i vrata na kući nisu pružali zaštitu od vjetra" - kazao je Salkan Ibralić, otac u porodici.

Kako bi osigurali da pomoć dođe do najugroženijih, World Vision sarađuje s institucijama na lokalnom nivou kao što su škole, centri za socijalni rad i grupe za dobrobit djece.

"Neke porodice uopće nisu imale vrata ni prozore, a neke porodice su živjele u kućama sa potpuno istrošenom stolarijom" - istakao je direktor Centra za socijalni rad u općini Kalesija Selmir Buljkić.

Pored unaprjeđenja uslova u kojima žive pojedinačne porodice, World Vision BiH je Udruženju za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ iz Pala sufinansirao zamjenu kotla za centralno grijanje, čime su poboljšani uslovi za više od 200 djece koja borave u prostorijama udruženja.

World Vision BiH je za aktivnosti utopljavanja i obnove kuća najranjivijih porodica u BiH u 2020. godini izdvojio blizu 100.000 KM, saopćeno je iz te organizacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi