Općina Velika Kladuša će subvencionirati troškove prevoza učenika u 2021/22

09.09.2021 14:03:50
Općina Velika Kladuša će subvencionirati troškove prevoza učenika u 2021/22

Pravo na subvenciju u iznosu od 90% od cijene mjesečne karte imaju roditelji za učenike koji stanuju na udaljenosti od škole manjoj od 5 km.

Kao i prethodnih godina i u školskoj 2021/22. godini Općina Velika Kladuša će subvencionirati troškove prevoza učenika osnovnih i srednjih škola. Na početku nove školske godine želimo pružiti važne informacije učenicima i njihovim roditeljima o načinu ostvarivanja prava na subvenciju troškova prevoza.

Roditelji učenika osnovnih škola kompletnu proceduru će završiti u osnovnoj školi koju učenik pohađa. Pravo na subvenciju u iznosu od 90% od cijene mjesečne karte imaju roditelji za učenike koji stanuju na udaljenosti od škole manjoj od 5 km, koji koriste javni prevoz, koji putuju u najbližu školu i za koje Ministarstvo obrazovanja USK nije obezbjedilo prevoz. Procedura je vrlo jednostavna, a od dokumentacije je potreban samo otvoren račun u banci na koji će se vršiti uplata subvencije. Dakle, roditelji nemaju potrebu dolaziti u Općinu. Sve što treba, riješit će u Školi i po isteku mjeseca, za koji su kupili mjesečnu kartu za svog učenika, dobit će subvenciju na svoj račun u iznosu od 90% od cijene mjesečne karte.

Pravo na subvenciju za učenike srednjih škola se ostvaruje na osnovu zahtjeva o kojem odlučuje Općinski načelnik. Obrazac zahtjeva i upute o načinu ostvarivanja prava na subvenciju učenici i roditelji mogu dobiti u srednjoj školi koju učenik pohađa, mjesnoj zajednici u kojoj učenik živi ili Šalter-sali Općine.

Zahtjeve za subvenciju troškova prevoza mogu podnijeti roditelji ili staratelji učenika srednjih škola za:

  • učenike bez oba roditelja;
  • učenike bez roditeljskog staranja;
  • učenike sa tjelesnim oštećenjem;
  • učenike iz porodice iz koje tri ili više učenika pohađa srednju školu;
  • učenike čiji je jedan ili oba roditelja invalid(i) najmanje 80%;
  • učenike iz porodice koja je korisnik stalne novčane pomoći Centra za socijalni rad;
  • učenike iz porodica koje nemaju nikakva primanja;
  • učenike iz porodice iz koje dva učenika pohađaju srednju školu);
  • učenike bez jednog roditelja;
  • učenike iz porodica koje se izdržavaju od minimalne penzije i
  • učenike iz porodica u kojima je prihod po članu domaćinstva manji od 150,00 KM).

Visina subvencije za učenike srednjih škola iznosi 50%, 60% ili 100%, što zavisi od socijalne kategorije, kojoj učenik pripada. Na obrascu Zahtjeva za subvenciju su jasno naznačeni dokumenti koji trebaju za svaku socijalnu kategoriju.

Informacije u vezi subvencije troškova prevoza učenika osnovnih i srednjih škola se mogu dobiti telefonom pozivom na broj: 037-770-030 lokal 231 ili e-mailom: vkladusa@bih.net.ba.

Cjelokupni dokument možete pogledati OVDJE

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi