400.000 KM za Vatrogasnu jedinicu u budžetu Općine Velika Kladuša za ovu godinu

07.10.2022 13:45:27
400.000 KM za Vatrogasnu jedinicu u budžetu Općine Velika Kladuša za ovu godinu

Inače za poboljšanje uslova rada Vatrogasne jedinice u budžetu Općine Velika Kladuša za ovu godinu predviđeno je oko 400.000 KM.

Intenzivno se radi na poboljšanju uslova rada i djelovanja Službe za civilnu zaštitu, a naročito Vatrogasne jedinice Velika Kladuša. U kratkom vremenskom periodu realizirano je više aktivnosti koje su poboljšale uslove rada kladuških vatrogasaca. Između ostalog, nabavljene su uniforme za pripadnike Vatrogasne jedinice i nova oprema za gašenje požara (naprtnjače za vodu, metlanice), ugrađena je stolarija na zgradi Vatrogasne jedinice, te su urađene prostorije za dežurstva.

Kako bi se vatrogacima olakšao rad na terenu, odnosno gašenje požara na terenu ugrađeno je 10 hidranata na području općine, na Trgu mladih, u Zborištu, Vrnograču, Glinici, Todorovu, Šumatcu, Maloj Kladuši, Johovici, Šiljkovači i Polju.

Također, nakon dužeg vremena riješen je radno-pravni status vatrogasaca. Do kraja godine trebala bi da bude realizirana najznačajnija aktivnost u cilju poboljšanja uslova rada kladuških vatrogasaca, nabavka novog vatrogasnog vozila, odnosno vatrogasne cisterne.

Kako ističe Senad Šehić, u ime Službe za civilnu zaštitu tenderska procedura je u toku, a prema njihovim procjenama vrijednost ovakvog vozila iznosi oko 300.000 KM. Oko 250.000 KM za ovu namjenu predviđeno je u općinskom budžetu za ovu godinu, a isto tako za ovu svrhu Općina je iz kantonalnog budžeta iz ekoloških naknada dobila 50.000 KM. Inače za poboljšanje uslova rada Vatrogasne jedinice u budžetu Općine Velika Kladuša za ovu godinu predviđeno je oko 400.000 KM.

Od drugih aktivnosti općinske Službe za civilnu zaštitu Šehić izdvaja projekat deminiranja na relaciji Vrnogračka Glavica – Vrnograč, lokalitet Mušmulja, koji je završen, dalje usvojen je Plan zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, te je imenovana Komisija za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća. Od planiranih aktivnosti u narednom periodu Šehić izdvaja prijem vatrogasaca – pripravnika u Vatrogasnu jedinicu, pokretanje procesa formiranja štabova Civilne zaštite po mjesnim zajednicama i službi za zaštitu i spoašavanje pri javnim preduzećima i ustanovama, te nastavak deminiranja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi