Tešanj dobija postrojenje za reciklažu otpadnih guma

04.02.2013 12:33:21

Firma SGI Sarajevo će u prvoj godini investirati sedam miliona maraka, a postrojenje će biti instalirano u poslovnoj zoni Vila.

U Tešnju je prošle sedmice potpisan ugovor za izgradnju postrojenja za reciklažu otpadnih guma, proizvodnju plastične ambalaže i trgovine sirovinama za proizvodnju plastične ambalaže. Ugovor koji daje garanciju da je proces ekološki siguran i koji reciklira ili obnavlja 100% materije, potpisali su općinski načelnik Suad Huskić i direktor firme SGI, Sarajevo Kerim Muhamed Zupčević.

Ovim ugovorom, investitor je obavezan da realizuje i projekat instalacije postrojenja za reciklažu bilo koje vrste otpadnih guma, ulja dizel i benzin, otpadne sirovine nafte, kao i otpadne izolacije električnih kablova.

Prije potpisivanja ovog ugovora, vodili smo računa da se radi o postrojenju koje je sigurno sa aspekta zaštite okoline. "Vjerujemo da će ovaj projekat donijeti samo pozitvne rezultate za sve građana sa područja općine Tešanj, s obzirom da je jedna od obaveza investitora i upošljavanje novih radnika", kazao je načelnik Huskić, dodajući da su već pokrenute aktivnosti na dobijanju okolinske dozvole, te da neće biti štetnih efekata po zajednicu od rada postrojenja. "Naprotiv, očekujemo pozitivne efekte. Osim zapošljavanje, očekujemo da će otpad koji se proizvodi na ovim prostorima biti recikliran u novi energent", istaka je on.

Zupčević je potvrdio da je projekat u prvom redu važan jer će rješavati društvenu zajednicu ove vrste problematičnog otpada, a istovremeno će imati energetsku učinkovitost i zaštitu životne sredine.

Inače, Firma SGI Sarajevo će u prvoj godini investirati sedam miliona maraka, a postrojenje će biti instalirano u poslovnoj zoni Vila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi