Podno grijanje u vašem domu

15.01.2020 08:38:01
Podno grijanje u vašem domu

Investicija koja će vam omogućiti maksimalnu ugodnost i toplotu u vašem domu!

Podno grijanje je sistem grijanja u kojem voda kruži po cijevima koje su ugrađene u pod i prilikom odabira podne obloge treba obratiti pažnju da je ista predviđena za podno grijanje. Na taj se način toplina prenosi na podnu konstrukciju pa cijeli pod djeluje kao grijaće tijelo, tako pušta toplinu u prostor i grije zrak. Podno grijanje je idealno rješenje za estetsko i komforno grijanje – bez cirkulacije prašine i suhog zraka. Ne zauzima prostor i ne zahtijeva postavljanje radijatora, a toplinu predaje izravno okolini. LUK preporuka je Wavin Chemidiro sistem podnog grijanja sa 10 godina garancije.

U okviru modernizacije grijanja, površinska grijanja kao što je podno grijanje nudi velike prednosti:

  • Površinsko grijanje je sistem niskih temperatura.
  • Cijeli pod se koristi kao površinsko grijanje.
  • Podno grijanje smanjuje gubitak prilikom raspodjele i prijenosa topline.
  • Smanjuju se troškovi grijanja.
  • Podno grijanje toplinu izravno predaje okolini.

Troškovi su u usporedbi s klasičnim centralnim grijanjem manji što se vrlo brzo osjeti na kućnom budžetu. Podno grijanje zahtijeva puno manje energije za zagrijavanje prostora, jer već sistem podnog grijanja koji radi na temperaturama do maksimalno 45 C°, a najugodniji rad je na 25-30 C°, dok je klasičnom grijanju za postizanje iste temperature u identičnim uvjetima, potrebno gotovo dvostruko više energije

Koji kotlovi/izvori toplote su pogodni za podno grijanje?

Svi izvori toplote (energenti) su mogući, uz odgovarajuću regulaciju. Ne preporučuju se kotlovi na čvrsto gorivo. Kako je podno grijanje niskotemperaturno, idealno je za kondenzacijske kotlove, kad je riječ o plinu. Preporučuje se kombinovati podno grijanje sa obnovljivim izvorima poput solarnih kolektora ili toplotnim pumpama. Podno grijanje je savršena kombinacija s kondenzacijskim bojlerom i termostatom pri čemu dolazi do velike uštede.

Kondenzacijski bojleri rade na principu regeneracije što je moguće više otpadne topline. Uređaji s kondenzacijskim načinom rada ne kondenziraju neprestano, dimni plinovi predaju svoju latentnu toplinu koja se regenerira preko izmjenjivača topline unutar plinskog uređaja. Temperatura dimnih plinova koji izlaze iz kondenzacijskog uređaja je oko 50-60°C u usporedbi s klasičnim konvencionalnim uređajem gdje je 120-180°C.

Termostati za centralno grijanje su temperaturno osjetljivi uređaji koji upravljaju sistemom grijanja tako što pojačavaju ili smanjuju grijanje kada temperatura vode ili zraka u prostoru padne ili poraste u odnosu na unaprijed određenu temperaturu u boravišnom prostoru koju sami određujete.

Zašto je dobro postaviti podno grijanje?

  • Ravnomjeran raspored temperature
  • Toplinska ugodnost – izvor topline je cijela površina poda
  • Niski eksploatacijski troškovi zbog mogućnosti precizne regulacije temperature
  • Niska investicijska ulaganja
  • Estetski izgled prostorije, bez radijatora i vidljivih cijevi
  • Jednostavno rukovanje i korištenje
  • Ne onečišćuje prostor, manje prašine
  • Raspodjela topline je bolja i zdravija
  • Dugotrajnost

Podno grijanje pruža ugodniji osjećaj topline nego bilo koje drugo grijanje.  Odabir sistema, izračun toplinskih koeficijenta petlji, izbor hidrauličkih komponenti, način polaganja i izbor regulacije svakako treba prepustiti stručnim osobama (projektantima i instalaterima. Stručnjaci iz LUK-a vam stoje na raspolaganju za konsultacije pri izboru najboljeg Sistema podnoh grijanja za vaš prostor. Za više informacija i savjetovanje pri izradi projekta za vaše investicije posjetite Vama najbližu LUK poslovnicu ili pozovite na kontakt telefon.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Industrija i energetika