Sindrom hroničnog umora nakon infekcije sa COVID-19

05.01.2021 07:49:22
Sindrom hroničnog umora nakon infekcije sa COVID-19

Postviralni umor je kada se duže vrijeme osjećate loše i umorno nakon virusne infekcije.

Postviralni umor je kada se duže vrijeme osjećate loše i umorno nakon virusne infekcije.

INICIJALNO...

Odmarajte se...

Odmor je vrlo važan za vaše tijelo jer se bori protiv infekcije. Trebate odmoriti i tijelo i um. Televiziju, telefone i društvene medije svedite na minimum. Opuštanje. disanje i meditacija mogu podržati kvalitetan odmori. Trikovi za senzorno opuštanje poput mirisa, pokrivača i opuštajuće glazbe također mogu pomoći.

Spavajte dovoljno...

Možda ćete otkriti da trebate više spavati. Obavezno slijedite zdrave navike spavanja: osigurajte da vam soba bude što mračnija, imajte rutinu prije spavanja i izbjegavajte kofein, kasno jedenje i upotrebu električnih predmeta prije spavanja.

Zabavite se

INICIJALNO

Obogatite ishranu.

Pokušajte zadržati svoju uobičajenu rutinu za jelo i piće. Ako ste bolesni s temperaturom, možete postati dehidrirani. pa pripazite da pijete tekućinu kad ste žedni i dovoljno da urin izlučujete normalnom frekvencijom i volumenom.

Krećite se dovoljno...

Potrebno je postepeno podizati svoju fizičku kondiciju. Šetajte što više. boravite na svježem vazduhu. posebno kada su sunčani dani. Otiđite na planinu, boravite u prirodi.

Izbjegavajte veliki napor..

..bar 3 mjeseca nakon infekcije..

AKO INICIJALNE MJERE NE DAJU REZULTAT...

Potražite pomoć Ijekara

Ljekar može tražiti da uradite opšte laboratorijske nalaze, vitamin D u krvi . antitijela na COVID-19 ili neke druge viruse popust Epstain Barr virusa i si. Nakon toga vam može preporučiti posebvan program vježbe, posebnu ishranu, vitamine, neku drugu terapiju.

COVID -19 lab analize, UZ srca i spirometrija za provjeru zdravstvenog stanja srca i pluća kod osoba koje imaju COVID-19 infekciju ili su prebolili srednje teški i teški oblik COVID-19.

Budite sigurni u zdravlje svog kardiovaskularnog sistema prije nego što nastavite sa težim fizičkim ili sportskim aktivnostima!

Više informacija na:

+387 33 871 566

+387 62 008 064

Vaša Poliklinika Srce Sarajeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle