Savjeti za odabir klima uređaja

09.06.2020 12:56:53
Savjeti za odabir klima uređaja

U LUK-u možete dobiti najbolje savjete pri izboru klima uređaja te steći kompletan uvid u inovativne funkcije Mitsubishi Electric klima uređaja.

Jedan od važnih faktora kako biste se osjećali prijatno u vašem domu je odgovarajuća temperatura. Mitsubishi Electric je svjetski lider u proizvodnji sistema za klimatizaciju stambenih, komercijalnih i industrijskih objekata. Široki i dugi otvori za protok zraka, posebno dizajniranih, horizontalnih krilaca, obezbjeđuju optimalnu distribuciju i dotok zraka u veće stambene prostore. Optimalna kontrola radne frekvencije dovodi do ukidanja pretjerane potrošnje struje i obezbjeđuje izuzetno komforno okruženje u prostoriji. U LUK-u možete dobiti najbolje savjete pri izboru klima uređaja te steći kompletan uvid u inovativne funkcije Mitsubishi Electric klima uređaja.

Vrste klima uređaja

Split-sisteme sa odvojenom spoljašnjom i unutrašnjom jedinicom karakteriše znatno manje buke pri radu, raspodjela strujanja zraka u prostoriji i samo pozicioniranje u prostoru koje je u skladu sa uređenjem interijera. Unutrašnja jedinica može biti zidna, plafonska, podna i kasetna.

Podne ili plafonske klime hlade najravnomjernije, koriste se samo za spuštene plafone, na samom podu i u velikim prostorijama. Prema broju unutrašnjih jedinica razlikuju se monosplit-sistemi, koji se sastoje od jedne spoljašnje i jedne unutrašnje jedinice i multisplit-sistemi za više prostorija, sa jednom spoljašnjom jedinicom i više unutrašnjih jedinica. Inverterski kompresor glavna je karakteristika modela Mitsubishi Electric klime. Mogućnost trenutnog prilagođavanja zahtjevima korisnika osigurat će najniži utrošak energije i samim time optimizirati režijske troškove.

Jačina klima uređaja

Da bi se obezbijedila najbolja funkcionalnost uređaja potrebno je uzeti u obzir kvadraturu prostorije i vrstu objekta. Kako biste lakše odredili koji će vam klima uređaj odgovarati, navest ćemo nekoliko primjera koji se prvenstveno odnose na režim hlađenja:

Prostor od 20 do 30 m² – klima jačine 2,5 kW

Prostor od 30 do 50 m² – klima jačine 3,5 kW

Prostor od 50 do 60 m² – klima jačine 5,0 kW

Prostor od 60 do 90 m² – klima jačine 7,0 kW

Faktori koji mogu nepovoljno utjecati na postavljanje klime su sunčana strana, veliki broj staklenih površina i neodgovarajući raspored prostorija te se u takvim situacijama uvijek dobro posavjetovati sa stručnjacima.

Najvažnija karakteristika pri kupovini treba biti snaga klima uređaja, odnosno njegov kapacitet hlađenja i grijanja. Raspon snage za kućnu upotrebu treba da bude između 2,5 i 5 kW. Najjednostavnija računica za procjenu potrebne snage hlađenja je tako što se broj kvadratnih metara prostora koji želimo klimatizovati (hladiti) pomnoži sa 80, te dobijemo snagu u Watt-ima (npr. 50 m2 * 80 W/m2 = 4.000 W = 4 kW).

Za bolju funkcionalnost uređaja potrebno je voditi računa o sljedećem:

Temperaturna razlika između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora ne bi trebala biti veća od 5-6 stepeni C.

Potrebno je izbjegavati direktno strujanje zraka.

Filtere i posude za sakupljanje kondenza održavati čistim, jer se u suprotnom čestice prašine, polena i drugih nečistoća ponovo vraćaju u zrak pa postoji mogućnost razmnožavanja bakterija.

Prednosti Mitsubishi Electric klima uređaja

Svaki uređaj koji ima rotacioni dio, prirodno je da proizvodi buku. Kod klima uređaja buku prave kompresor i ventilator. O ovome treba voditi računa kada se analiziraju različiti proizvođači prije donošenja odluke o kupovini, jer se na ovoj karakteristici odvajaju kvalitetniji od manje kvalitetnih proizvođača. Mitsubishi klima uređaji su prepoznatljivi po tihom radu. Buka koju proizvodi unutarnja jedinica je gotovo neprimjetna te spavanje uz uključen klima uređaj nikada nije bilo ugodnije.

Energetska efikasnost se određuje koeficijentom hlađenja SEER i koeficijentom grijanja SCOP. Tako se dobija energetska klasa koja direktno utječe na potrošnju struje. Što su ovi koeficijenti veći, veća je energetska efikasnost i dobija se više rashladne, odnosno toplotne energije. U tom smislu najbolje su inverter klime, koje imaju visoku energetsku efikasnost, čime se štedi i do 40% u odnosu na neinverterske tradicionalne modelešto direktno utječe na potrošnju električne energije.

Održavanje klima uređaja

Za ispravnost i funkcionisanje klima uređaja od velikog značaja je održavanje, odnosno redovno servisiranje. To podrazumijeva provjeru i dopunu freona te pranje unutrašnje jedinice  (izmjenjivača i filtera) od strane ovlaštenog servisa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Nekretnine i enterijer