DSC rješenja za kvalitetnu kontrolu pristupa

17.11.2017 09:12:37
DSC rješenja za kvalitetnu kontrolu pristupa

Bez obzira da li su Vaše potrebe jednostavne ili kompleksne, možete se pouzdati u DSC rješenja sistema za kvalitetnu kontrolu pristupa

Sistemi kontrole pristupa primjenjuju se u slučajevima kada postoji povećana potreba za kontrolom i ograničavanjem pristupa neovlaštenim osobama pojedinim prostorijama, sektorima ili objektima i kada se zahtijeva analiza i evidentiranje prolaza u određeni prostor. Integracijom sistema za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena, ta se analiza može koristiti i za izračunavanje plaća zaposlenika, zbog čega su ovi sistemi i postali jedna od najvažnijih komponenti ukupnog sistema za kontrolu i zaštitu osoba i imovine, bilo da su sastavni dio sveobuhvatnog koncepta tehničke zaštite, bilo da se pojavljuju kao samostalni koncept zaštite. Bez obzira da li su Vaše potrebe jednostavne ili kompleksne, možete se pouzdati u DSC rješenja sistema za kvalitetnu kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena uz pomoć kojih ćete bitno skratiti količinu potrebnog vremena za pripremu vremenskih izvještaja za platne liste, poboljšati upravljanje ljudskim resursima, smanjiti broj grešaka i na efikasan način upravljati troškovima radne snage.

Terminali kontrole pristupa za identifikaciju osoba najčešće koriste čitače magnetskih, bar-kod, beskontantnih i smart kartica, dok se za pristup prostorijama i objektima koji spadaju u kategoriju prostora visokog stepena rizika u posljednje vrijeme uobičajeno koriste biometrijske metode sa kombinacijom tastatura i biometrijskih čitača (verifikacijom otiska prsta ili skeniranjem irisa oka). Razvojem biometrijskih sistema došlo se do najsigurnijeg identifikacijskog ključa u kontroli pristupa, i to posebno kada se radi o zaštiti od neovlaštenog pristupa prostorima i objektima od posebne važnosti, kao što su finansijske institucije, kontrolni i tehnički centri aerodroma, elektrane, laboratorije, razvojni instituti i slični objekti, a u zadnje vrijeme razvijeni su i biometrijski sistemi koji se primjenjuju za kontrolu pristupa personalnim računarima i serverima. Činjenica da za identifikaciju osobe odnosno osoba sa pravom pristupa i prolaza u štićeni prostor sada više nije potrebna šifra ili kartica, a uskoro i pasoš ili lična karta, koji inače mogu biti ukradeni ili izgubljeni, predstavlja veliku prednost ovih sistema napredne tehnologije.

Iz firme DSC napominju da se kontrola i autorizacija pristupa također može primjenjivati i na vozilima koja imaju ugrađen poseban predajnik, tako da se približavanjem čitaču ugrađenom u kolovoz mogu otvarati ulazno-izlazne rampe, garažna vrata, vrata skladišta, rampe parkirnog prostora i sl. Kompletan sistem kontrole moguće je povezati sa računarom koji, osim što nadgleda rad sistema i kreira izvještaje o korisnicima, može da upravlja rasvjetom, klimatizacijom i liftovima, te preduzima i druge neophodne akcije u skladu sa zahtjevima i potrebama korisnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Odbrana i sigurnost