Meggle vam donosi recept makedonskog ajvara!

26.09.2016 10:35:20
Meggle vam donosi recept makedonskog ajvara!

Napravite makedonski domaći ajvar po receptu kojeg se tamošnje domaćice drže već nekoliko decenija.

Miris jeseni je već na pragu, a samim time i sadržaj trpeze se mijenja. Stoga vam Meggle donosi recept makedonskog ajvara, u kojem ćete uživati tokom zimskih dana. Riječ je o pravom makedonskom domaćem ajvaru i receptu kojeg se tamošnje domaćice drže već nekoliko decenija.

Sastojci:

  • 10 kg crvene paprike
  • 3 velika plava patlidžana
  • 5 dcl ulja
  • so po želji
  • 1 velika kašika šećera

Postupak:

1. Papriku ispecite u rerni, pa je odmah nakon pečenja stavite u kese na nekoliko minuta kako bi omekšale, što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, a zatim ih složite u veliku cjediljku, kako bi se što bolje isjcedile (potrebna su najmanje 3 sata za cjeđenje)

2. Patlidžane takođe pecite u rerni, a onda ih na isti način kao paprike držite kratko u kesi i potom ogulite i ostavite ih da se cjede.

3. iscjeđenu papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, i sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne masa.

Napunite teglice vrućim ajvarom ( pazite da su tegle postavljene u tepsiju ili na neku inox površinu), te kada ih napunite, obrnite na poklopac, kako bi masa istjerala zrak i narpavio se vakum u teglicama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana