Medenjaci i praznici: Meggle predlaže savršen recept!
Ako imate dilemu šta pripremati u narednim danima, Meggle vam donosi jednostavan recept koji će se svima dopasti.
Medenjaci su jedan od najpopularnijih božićnih i novogodišnjih kolačića. Ako imate dilemu šta pripremati u narednim danima, Meggle vam donosi jednostavan recept koji će se svima dopasti.
Sastojci:
- 165 gr meda,
- 60 gr šećera u prahu,
- 250 gr Meggle maslaca
- 1 jaje,
- 1 prašak za pecivo i
- 550 gr brašna
- po želji cimet, može i ne mora
Kraljevska glazura:
2 bjelanca i 350 – 400 gr šećera u prahu, plus boje po želji.
Priprema:
Medu dodati šećer i mješati da se šećer sjedini, otopi, pa dodati omekšali maslac, pa opet mješati. Ne mora se odmah sjediniti, ali paziti da se ne stvaraju velike grudve, pa dodati jaje i opet mješati, dodati pola mjere brašna, cimet i opet miješati. Dodati zatim prašak za pecivo i skoro svo brašno od 550gr.
Sad će već biti tvrđe neće biti za mućenje, ali i dalje mekano, lepljivo, pa po malo dodavati brašna i mjesiti.
Kada umjesite treba da bude mekano i skoro lepljivo, najbolje završiti mješanje na stolu. Umotati u foliju i staviti u frižider bar sat vremena.
Kada odstoji posuti brašnom sto i razvući pa modlicama vaditi medenjake. Peći na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene, treba da ostanu svetli.
Glazura - bjelance ulupati, pa dodati 200 gr šećera, treba da je gušće od jogurta i onda dodati boju koju hoćete, podjeliti smjesu, na nekoliko činijica i dodati boje, pa umutiti. Ako su tečne kada umutite dodate kašiku šećera u prahu u smesu. Sipati u kese za zavrzivač pa odsjeći vrhove 2mm, da kada stisnete ono polako izlazi napolje.
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.