Recept iz Madija: Punjeno pile na talijanski način

12.08.2013 12:24:00
Recept iz Madija: Punjeno pile na talijanski način

Punjeno pile na talijanski način. Uz piletinu Madi stvorite ukusno jelo koje će očarati i najveće gurmane. Domaće pileće meso. Piletina po mom ukusu - Piletina Madi!

120 minuta; za 4 osobe

Potrebni sastojci:

  • pile od 1-2 kg
  • 120 g dimljenog telećeg buta
  • 120 g tankih rezanaca
  • 120 g svježih šampinjona
  • 3. jaja
  • tikvica
  • 50 g putera
  • 3-4 kašike paradajz pirea
  • kafena kašika bijelog bibera
  • pola kašike rendanog muskatnog oraščića
  • ulje i so

Način pripreme:

Skuhamo rezance u proključaloj slanoj vodi sa malo ulja. Operemo ih hladnom vodom i procjedimo. U tavu sa rastopljenim puterom ispržimo na listove isječene šampinjone i na trake isječeni but. Posolimo i dodamo mljeveni bijeli biber i rendani muskatni oraščić. Sklonimo sa vatre i ostavimo malo da se prohladi. Razbijemo jaja i odvojimo žumanca od bjelanaca. Mikserom mutimo žumanjca i dodamo preostali puter, a potom ocjeđene rezance, bjeli biber i rendani muskatni orah.

Potom u ovu smjesu dodamo ispržene šampinjone i but. Zatim mikserom umutimo bjelanca i dodamo ih u smjesu sa žumancima i promješamo. Preostali biber utrljamo u pile i posolimo sa svih strana. Pile punimo pripremljenom masom i privežemo koncem, te ga stavimo u nauljenu tepsiju.

Pečemo 1 sat na 200°. Vadimo tepsiju iz rerne i dodamo preostali fil. Vraćamo u rernu i pečemo jos 15 min. U tavi sa zagrijanim uljem pržimo obaren i neoljušten krompir isječen na komade. U drugoj tavi sa zagrijanim uljem ispržimo na koso isječene tikvice. Kada tikvice omekšaju u tavu dodamo razmućeni paradajz pire i dinstamo kratko vrijeme.

Posolimo i pobiberimo po potrebi i dodamo malo vode. Serviramo pile. Dodamo fil u kojim smo punili pile krompir i tikvice u paradajz sosu. Ukrasimo grančicama francuskog peršuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana