Uspješan koncert bh. umjetnika u Carnegie Hallu u New Yorku

01.02.2013 11:22:58

Sinoć je u prepunoj Weill koncertnoj dvorani Carnegie Hall-a u New Yorku, u organizacoji Američko-bosanske fondacije i Stalne misije BiH pri UN-u, održan koncert umjetnika iz BiH i SAD-a.

Sinoć je u prepunoj Weill koncertnoj dvorani Carnegie Hall-a u New Yorku, u organizacoji Američko-bosanske fondacije i Stalne misije BiH pri UN-u, održan koncert umjetnika iz BiH i SAD-a.

Mak Kamenica, izvršni direktor Američko-bosanske fondacije, pozdravio je prisutne goste i najavio govornike Mirsadu Čolaković, stalnu predstavnicu BiH pri UN-u, Rosmary DiCarlo, ambasadoricu u Stalnoj misiji Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u i Jana Eliassona, zamjenika generalnog sekretara UN-a.

Njujorškoj publici su se predstavili pijanisti Dragan Opančić, Naomi Druškić, klarinetist Vedran Tuce, bas bariton Ivan Šarić, te američki umjetnici – gitaristkinja Tali Roth i pijanistica Simone Baron.

Na koncertu su izvedena i djela bh. kompozitora Alishera Sijarića, Igora Karače, Dine Rešidbegovića i Đorđa Jovančića.

Ambasadorica Mirsada Čolaković je u uvodnom obraćanju podsjetila na kvalitetnu saradnju bosanskohercegovačkih diplomata sa predstavnicima SAD-a tokom dvogodišnjeg članstva u Vijeću sigurnosti UN-a. Govoreći o kulturnom naslijeđu Bosne i Herecegovine, ambasadorica Čolaković je izrazila zadovoljstvo što mladi umjetnici nastavljaju da gaje našu tradiciju i šalju pozitivniu sliku o našoj zemlji.

Rosmary DiCarlo, ambasadorica pri Stalnoj misiji Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u, čestitala je Američko-bosanskoj fondaciji na svim aktivnostima i doprinosu jačanju odnosa izmedju BiH i SAD-a.

Jan Eliasson, zamjenik generalnog sekretara UN-a, rekao je da je Bosna i Hercegovina ostala simbol zajedništva za cijeli svijet i da je to važno naslijeđe koje ostavljamo mladim ljudima. G. Eliasson je također podsjetio na neke temeljne vrijednosti UN-a, tolaranciju i suživot.

U punoj dvorani Carnegie Hall-a koncertu su prisustvovali brojni zvaničnici UN-a, ambasadori akreditirani pri UN-u, generalni konzuli, muzički kritičari i novinari, kao i građani Bosne i Hercegovine koji žive u Americi.

Koncert je snimala i televizija Glasa Amerike iz Washingtona.

Održavanje koncerta su svojom podrškom omogućili: Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, BH Telecom, Fabrika Duhana Sarajevo, Fondacija za muzicke, scenske i likovne umjetnosti, Energoinvest, te MIMS grupacija.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Slobodno vrijeme