"Turkish Airlines“ izabran za strateškog partnera "B&H Airlinesa"

29.10.2008. 15:51 / Izvor: Fena
'Turkish Airlines“ izabran za strateškog partnera 'B&H Airlinesa'

Vlada FBiH danas je na sjednici u Sarajevu razmatrala Izvještaj o vrednovanju ponuda u postupku odabira i prihvatanja strateškog partnera za povećanje osnovnog kapitala, odnosno dokapitalizaciju JP "B&H Airlines" te za strateškog partnera izabrala tursku aviokompaniju "Turkish Airlines".

Kako je saopćio novinarima na konferenciji za novinare u sjedištu Vlade u Sarajevu federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, od tri ponude jedna je bila nepotpuna, a prvi "Turkis Airlines" imao je 82,50 bodova , dok je drugi ponuđač, jordanska aviokompanija "Zeid Mango", imao nešto više od 30 bodova.

Šećkanović je kazao da je Vlada danas imenovala i komisiju koja će tokom 30 dana dogovoriti sve detalje poslovanja buduće kompanije s predstavnicima "Turkish Airlinesa".

"Vlada će biti većinski vlasnik, a "Turkish Airlines" imat će 49 posto vlasništva. Predstavnici turske aviokompanije prihvataju i da se zadrži naziv kompanije "B&H Airlines" i da se zadrže svi zaposleni", naglasio je Šećkanović.

Ministar je rekao da je "Turkish Airlines" za novu kompaniju ponudio dva mlazna aviona na leasing koji bi bili dopremljeni u proljeće 2009. i proljeće 2010. godine i istaknuo da je za tu namjenu turska aviokompanija spremna izdvojiti pet miliona eura, kao i još pet za nova investiranja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti