Poljoprivredna zadruga iz Orašja proizvodi ekosok od aronije i papriku ajvarušu

21.08.2020. 11:33 / Izvor: Večernji List
Poljoprivredna zadruga iz Orašja proizvodi ekosok od aronije i papriku ajvarušu

Uz liniju za proizvodnju soka imaju i vlastitu proizvodnju povrća na pet duluma u plastenicima i 25 duluma na otvorenom.

Braniteljska poljoprivredna zadruga "Posavina plod" Orašje organizirala je završni dio posla u kojem nakon godišnjeg rada poteku prve kapi soka zdrave i ekološki uzgojene aronije.

Radosni su zbog uspješnog organiziranja posla u kojem ne bi uspjeli bez skupe linije stroja koji omogućuje cijeđenje soka, piše Večernji list BiH.

Kvalitetno povrće Marijan Oršolić, direktor zadruge, objašnjava da drugu godinu cijede sok od jabuke i aronije i premda su ovogodišnje količine podbacile od očekivanog uroda, zadovoljni su.

Uz liniju za proizvodnju soka imaju i vlastitu proizvodnju povrća (paprika) na pet duluma u plastenicima i 25 duluma na otvorenom.

Proizvodnja i cijene već su ugovorene s Podravkom, a sada samo čekaju da kvalitetna ajvaruša sazri.

Zadruga ima kooperaciju tako da branitelji uključeni u rad zadruge dio svojih viškova, najviše rajčice, plasiraju preko "Posavina ploda" u velike trgovačke lance Konzum i Bingo.

"Već drugu godinu cijedimo prvoklasni ekosok od jabuke i aronije i potvrđujemo time da Posavina jest idealna ne samo za tradicijske kulture koje su značajne za naše podneblje već i za radno intenzivne kulture. Braniteljska poljoprivredna zadruga u Orašju ima liniju za cijeđenje soka vrijednu oko 100.000 maraka, a sredstva smo osigurali preko Federalnoga ministarstva branitelja i županijske Vlade. Linija je nabavljena da bi se napravila dodana vrijednost za one proizvode koje naši branitelji uključeni u zadrugu ovdje proizvode, a to je proizvodnja soka od jabuke i aronije. Planiramo i proširenje palete proizvoda iz ekouzgoja", kaže Oršolić.

Oprema od 300.000 KM

"Prva i osnovna zadaća zadruge je okupiti zadrugare i njihovu proizvodnju objediniti te organizirati zajednički nastup na tržištu. Pokušavamo istodobno otvoriti vrata velikim tvrtkama kao što je Podravka i distributivni centri i lanci jer mislim da je to jedini mogući način opstanka voćara i povrtlara na ovom prostoru. Pojedinačno se ne može nastupati na tržištu ni količinski konkurirati na tržištu. Zadruga je stoga počela domaćinski funkcionirati stvarajući temelje za uspješan rad. Zadruga posjeduje osnovnu tehničku opremu vrijednu oko 300.000 maraka, dok su hladnjača i hala u vlasništvu Općine pa je to kombinacija zadružne i općinske imovine. Ovaj projekt smatram iznimno važnim u općini i županiji jer Orašje ima dugu tradiciju zadrugarstva. Prva je zadruga u BiH osnovana upravo u Tolisi (općina Orašje) 1904. godine te smatram da bi današnja zadruga 'Posavina plod' jednim dijelom trebala biti nositelj poljoprivredne proizvodnje", kazao nam je Joso Marković, jedan od glavnih zagovornika i inicijatora oživljavanja zadrugarstva u Posavini i osnivanja te zadruge.

(Foto: Večernji list)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti