Duplo povećane strane investicije u BiH

18.01.2012. 09:52 / Izvor: Glas Srpske
Duplo povećane strane investicije u BiH

Ukupna vrijednost stranih investicija u BiH u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila je 470,1 milion maraka, što je za 240 miliona KM više nego u istom periodu 2010. godine, podaci su Centralne banke BiH.

Time je zaustavljen trend pada investicija, koji je u BiH zabilježen u posljednjih nekoliko godina.

Vrijednost stranih ulaganja u BiH za devet mjeseci 2010. godine, prema podacima CB BiH, iznosila je 229,5 miliona KM.

Najviše investicija u prvih devet mjeseci 2011. godine u BiH došlo je iz Rusije i to 141,4 miliona maraka, zatim iz Srbije 105,9 miliona KM i Austrije 67,6 miliona maraka.

Kada je riječ o oblastima u koje je investirano, u Centralnoj banci kažu da je najviše ulaganja zabilježeno u poslovanju nekretninama i to 104,3 miliona KM.

"U trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini uložena su 102 miliona maraka, dok je u finansijsko posredovanje investiran 58,1 milion KM", naglasili su u Centralnoj banci.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić kaže da je ovo vrlo ohrabrujući podatak, ukoliko je relevantan.

"Imamo dva različita podatka o vrijednosti stranih investicija. Jedne podatke objavljuje Savjet ministara BiH, a druge Centralna banka i oni se dosta razlikuju, tako da je pitanje da li su investicije zaista toliko povećane. U svakom slučaju, činjenica je da je došlo do povećanja ulaganja", istakao je Hasić.

Dodao je da se može reći da je došlo do promjene poslovnog ambijenta u BiH i da ona izlazi iz faze stagnacije i recesije.

"Investicije su prvi pokazatelj da se situacija popravlja", rekao je Hasić i naglasio da je i pored povećanja ulaganje daleko ispod onog što BiH može da pruži.

Vrijednost investicija u BiH, kaže on, i dalje je daleko ispod vrijednosti ulaganja u zemljama u regionu, prije svih Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

"Vlasti BiH treba da rade na daljem otklanjanju poslovnih barijera, opterećenja i korupcije i sive ekonomije, koje su i te kako izražene kod nas", rekao je Hasić.

Najveće investicije

Prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), među najvećim investicijama u prošloj godini u BiH su nastavak ulaganja ruskog investitora u Rafineriju Brod, ulaganje u Tvornicu cementa "Kakanj", investicije u fabriku za proizvodnju polietilenskih cijevi u Vlasenici investitora iz Srbije, kao i ulaganje "Merkatora". Tu su i projekti završetka hotela "Bristol" i izgradnja Sarajevo City Center investitora Al-Shiddi iz Saudijske Arabije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti