Grujić: Primjetan blagi rast stranih investicija

21.02.2012. 08:59 / Izvor: SRNA
Grujić: Primjetan blagi rast stranih investicija

Prema privremenim podacima koje je objavila Centralna banka BiH, priliv direktnih stranih ulaganja u BiH u prvih devet mjeseci 2011. godine iznosio je 375.5 miliona KM, a tokom 2010. godine 340 miliona KM.

"S obzirom na to da se radi o podacima iz prvih devet mjeseci prošle godine, sigurno je da će biti evidentiran blagi rast priliva stranih investicija do kraja godine, mada to neće biti značajniji iznos", izjavila je Srni Jelica Grujić, direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

Ona je istakla da su Rusija, Srbija, Austrija, Slovenija, Njemačka, Holandija i Turska zemlje koje su najviše ulagale u BiH.

Kada je riječ o projektima u koje se ulagalo, Grujićeva je pomenula nastavak ulaganja u rafineriju Brod, ulaganja firmi "Heidelberg Cement" i "Merkator", otvaranje svjetske medijske kuće "Al Jazeera", te izgradnju Sarajevo City Centra, čiji je ulagač iz Saudijske Arabije.

Prema njenim riječima, strane investicije odnose se na ulaganja u mala i srednja preduzeća.

Grujićeva naglašava da su mala i srednja preduzeća prepoznata kao veoma važan faktor ekonomskog razvoja, oporavka privrede BiH i smanjenja nezaposlenosti, te dodaje da su obrazovanje i jačanje preduzetničkog duha preduslov za dostizanje i unapređenje privrednog sektora.

"Znanje i preduzetnički duh predstavljaju veoma važnu kariku generisanja privredne aktivnosti. Prema analizama, BiH ima najmanji broj preduzeća na 1 000 stanovnika", izjavila je Grujićeva.

Ona je istakla da je za strane investitore prije svega važno pronalaženje adekvatnog partnera za otpočinjanje zajedničkog projekta.

"Stranim investitorima je mnogo lakše pokrenuti posao u tuđoj zemlji ukoliko imaju domaćeg partnera, te otuda postoji veoma veliki broj zajedničkih kompanija sa elementom stranog uloga", pojasnila je Grujićeva.

Govoreći o nadležnostima FIPA kada je u pitanju pomoć malim i srednjim preduzećima, Jelica Grujić navodi da se ove nadležnosti odnose na predstavljanje pravne regulative, resursa i poslovnog okruženja uopšte, te da FIPA promoviše i konkretne projekte (uglavnom mala i srednja preduzeća) i na taj način pomaže uspostavljanju veza između domaćih i stranih partnera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti