Nizak nivo ino ulaganja u BiH

19.12.2011. 08:32 / Izvor: Nezavisne novine
Nizak nivo ino ulaganja u BiH

Priliv stranih investicija u BiH će se ove godine zadržati skoro na lanjskom nivou, odnosno njihov iznos će biti svega jedan do dva odsto viši u odnosu na 2010, procjenjuju u Agenciji za unapređenje inostranih investicija u BiH (FIPA).

Trend kontinuiranog opadanja stranih ulaganja u BiH uočljiv je još od 2007. godine. Naime, bilans 2007. u odnosu na 2008. je pokazao da se priliv stranih investicija u BiH prepolovio sa 1,62 milijarde na 701 milion evra. U 2009. godini je i dalje bilježen snažan pad stranog investiranja, jer su na kraju te godine ukupne investicije iznosile 452 miliona evra, da bi suma stranih ulaganja na kraju prošle godine iznosila 359 miliona evra, podaci su FIPA.

"Iako iznos investicija na kraju ove godine neće pokazati pad, iznos njihovog povećanja je toliko mali da se gotovo može govoriti o nastavku trenda započetog 2008. godine kada smo evidentirali prvi značajan pad investicija u odnosu na rekordnu godinu prije nje", rekao je Drago Vučić, regionalni predstavnik FIPA u Banjaluci.

On je ocijenio da je osnovni uzrok niskog iznosa stranih investicija na kraju kontinuirano povećanje opterećenja bh. privrede, uz faktore političke nestabilnosti i ekonomska kriza.

"U BiH de fakto postoje tri pravna i ekonomska sistema, FBiH, RS i Brčko distrikt, i u zavisnosti od teritorije na kojoj posluju strani investitori, kao uostalom i svi drugi poslodavci, opterećeni su raznim fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima, koja su veća nego u zemljama EU. Ova opterećenja, upoređena sa zemljama iz neposrednog okruženja‚ `ubijaju` konkurentnost bh. poslodavaca i privrede u cjelini", rekao je Vučić.

On je dodao da je za BiH neophodno da se na temelju stvarnih, a ne deklarativnih odluka na svim nivoima odlučivanja o davanju svake moguće podrške privredi izbori sa recesijom i konkurencijom, te obezbijediti u budžetima značajnija namjenska sredstva subvencije investitorima.

Igor Gavran, ekonomski stručnjak Spoljnotrgovinske komore BiH, ocijenio je da je višegodišnji silazni trend investicija pokazao da u zemlju novi strani investitori ne dolaze, dok ističe da raniji odlaze.

"Ukupna vrijednost stanih investicija u BiH srozala se ispod svakog nivoa, a kada uporedimo milionske investicije u BiH u odnosu na milijarde koje se ulažu u zemlje našeg okruženja jasno nam je da je stanje stranih ulaganja katastrofalno", rekao je Gavran.

On ne vidi globalnu krizu kao uzrok velikog pada stranih investicija, već interne prekomplikovane procedure i uslove poslovanja u BiH.

Prema zvaničnim polugodišnjim podacima kojima FIPA raspolaže, 20 odsto iznosa u BiH je investirala Srbija, nakon nje sa 16 odsto slijedi Turska, a potom slijede Njemačke sa 14 odsto i Saudijska Arabija sa deset odsto.

Najviše je investirano u sektor bankarstva, 34,3 odsto, a nakon njega slijedi oblast proizvodnje sa 27,8 odsto, te trgovina sa 14,6 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti