Bh. izvoznici građevinskih materijala: Bez EU certifikata, ostaju bez hrvatskog tržišta

09.12.2011. 12:07 / Izvor: eKapija.ba
Bh. izvoznici građevinskih materijala: Bez EU certifikata, ostaju bez hrvatskog tržišta

Ulaskom susjedne Hrvatske u Evropsku uniju, bh. izvoznici građevinskih materijala bit će prisiljeni da svoje proizvode usklade sa EU standardima kako ne bi izgubiti jedno od najznačajnih izvoznih tržišta.

Analizirajući efekte pristupanje Hrvatske evropskoj porodici na bh. industriju, stručnjaci Vanjskotrgovinske komore BiH upozorili su da tokom 2012. godine treba očekivati pojačanu kontrolu i primjenu evropskih standarda na hrvatski uvoz građevinskih proizvoda i usluga iz BiH.

Godinu dana prije zvaničnog ulaska u EU, Hrvatska već od polovine 2012. godine namjerava otpočeti postepeno uvođenje EU legislative u vlastitu legislativu, a samim tim i legislativu koja reguliše odnose u razmjeni sa zemljama izvan Hrvatske i EU.

Također, očekivano priključenje Hrvatske u EU u 2013. godini znači i prestanak važenja CEFTA Sporazuma za Hrvatsku i prelazak na regulativu EU.

"Za izvoz građevinskih usluga i proizvoda industrije građevinskih materijala u Hrvatsku, u 2012. godini to će zasigurno značiti smanjenje obima izvoza iz BiH. U 2013. godini i dalje, naš obim izvoza će u najvećoj mjeri zavisiti od toga da li će naši proizvodi imati, ili do tada pribaviti, neophodne certifikate po važećim EU standardima", navodi se u analizi.

Ekonomisti ističu da, iako su izvozne kompanije iz BiH nespremne za ulazak Hrvatske u EU, još uvijek nije kasno da se pripreme za ovaj trenutak. Neophodno je da odmah pristupe certificiranju svojih proizvoda kod nadležnih certifikacijskih institucija, zašto treba i novca i vremena.

Domaća građevinska kompanija Gradmont u tom smislu već je uvela određene certifikate koji će osigurati njihovo dalje neometano poslovanje na hrvatskom tržištu. Firma iz Gradačca bavi se proizvodnjom prefabrikovanih armirano-betonskih elemenata, a skoro 70 posto svojih proizvoda izvozi upravo u Hrvatsku. Ulazak susjeda u EU, kako tvrde, neće čekati skrštenih ruku.

"Planiramo uvesti certifikate po ISO standardima, koji se odnose na procedure izrade betonskih elemenata. To je nešto što namjeravamo da obavimo tokom naredne godine kako ne bi imali ni najmanjih poteškoća prilikom izvoza. Gubitak hrvatskog tržišta predstavljao bi veliki problem za našu firmu, pa tako radimo sve kako naš izvoz ne bi bio ugrožen", kazao za eKapiju Mustafa Hadžiađulović, direktor Gradmonta.

Ova kompanija u saradnji sa Institutom građevinstva Hrvatske uspješno je završio proces uvođenje oznake EN 206-1, koja se odnosi na proizvodnju betona. Također, proizvodnja materijala koje koriste (željezo i cement) također je usklađena sa evropskim standardima.

Stručnjaci apeluju da do ulaska Hrvatske u EU treba izmjenama i dogradnjom postojećih bilateralnih sporazume BiH i Hrvatske stvoriti uslove za ublažavanje posljedica carinskih promjena koje će nastupiti ulaskom Hrvatske u EU.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti