Sajam u Novom Sadu: Bosanci 'pokupili' najznačajnije nagrade

27.05.2011. 07:40 / Izvor: eKapija.ba
Sajam u Novom Sadu: Bosanci 'pokupili' najznačajnije nagrade

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, i suradnji sa UNDP-om, bosanskohercegovačka privredna delegacija učestovala je na 78. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Na bh. štandu, veličine 100 m2, svoje proizvode izložile su firme Agromont d.o.o. Rogatica, Econ d.o.o. Sarajevo, Jaffa Komerc d.o.o. Blagaj, Eco Line d.o.o. Mostar, Komrad d.o.o. Vinski podrum Anđelić, KGH d.o.o. Mostar, Destilacija a.d. Teslić i Privredna komora Republike Srpske.

Pored osam bh. kompanija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, bh. sajamski štand je posjetilo još mnogo bh. kompanija. VTK BiH je imala informativni štand na kojem su prezentirani promotivni materijali kompanija koje su ovom prilikom posjetile sajam ili su njihovi proizvodi bili na ocjenjivanju kvaliteta, zatim materjiali VTK BiH i ostali promotivni materjali iz BiH.

Kompanije Agromont d.o.o. Rogatica, Jaffa Komerc Blagaj, Eco Line d.o.o. Mostar i Econ d.o.o. Sarajevo su se predstavile na štandu od 30 m2 u okviru zajedničkog bh. paviljona, kojeg je omogućio UNDP za firme koje se nalaze u programu „Lanci vrijednosti u zapošljavanju“. Pored navedenih izlagača, na novosadskom sajmu svoje proizvode su predstavile Mljekara Livno, Podrum Vukoje Trebinje, Solana Tuzla, Menprom Tuzla, Fana d.o.o. Tuzla kao i predstavnici UNDP-a.

Stručne komisije za ocjenjivanje kvaliteta proizvoda uoči i u vrijeme sajma su ocjenjivale preko 4000 uzoraka u 32 robne grupe. Tom prilikom ocijenjeni su i proizvodi iz Bosne i Hercegovine, te osvojili najznačanije nagrade.

U kategoriji voće i povrće nagrađeni su:

Spektar Drink d.o.o. Bijeljina za visok kvalitet želiranih proizvoda– Plaketa za kvalitet i tri zlatne i jedna velika zlatna medalja za proizvode

Balatunka Trnjaci za Krastavac delikates i upržen ajvar– Velika zlatna i zlatna medalja

Fana d.o.o. Srebrenik za pasterizovani krastavac i marmeladu od šljiva– Zlatna i velika zlatna medalja

Jukan Eko hrana d.o.o. Gračanica za džem od zovinih bobica– Zlatna medalja

U kategoriji proizvoda od mlijeka nagrade su osvojili:

Mljekara Pađeni d.o.o. Bileća– za visok kvalitet ocijenjenih proizvoda od mlijeka – Diploma sa posebnim priznanjem

Mljekara Pađeni d.o.o. Bileća za Mladi kajmak– Šampion kvaliteta u grupi proizvoda

Mljekara Ćetković Rudo za Jogurt extra i papriku u pavlaci – Zlatna i velika zlatna medalja

Poljoprivredna škola Banja Luka za Livadski med 350 g– Velika zlatna medalja

U kategoriji konditorski proizvodi domaća firma Adria MM d.o.o. Banja Luka je za kakao krem za kolače osvojila zlatnu medalju, dok je u kategoriji kavlitete šećera Rafinerija šećera „Studen Agrana“ d.o.o. Brčko za visok kvalitet šećera proizvedenog rafinacijom sirovog trščanog šećera nagrađena peharom Novosadskog sajma i sa dvije zlatne medalje za bijeli kristalni šećer.

Rafinerija ulja Modriča je nagrađena sa dvije zlatne i jednom srebrenom medaljom u kategoriji hemijski proizvodi.

U kategoriji proizvodi od mesa firma Menprom d.o.o. Gornja Tuzla je za Bosanski pršut osvojila srebrenu medalju, a za Bosanski sudžuk i sarajevsku trajnu goveđu kobasicu Brajlović d.o.o. je nagrađen bronzanom medaljom.

Veliki šampionski pehar, tri zlatne i jedna velika zlatna medalja pripala je firmi
Bimal d.d. Brčko za visok kvalitet jestivih rafinisanih ulja suncokreta i za stalnost učestvovanja na ocjenjivanju.

U kategoriji kvalitetna vina nagrađeni su:

Vukoje d.o.o. Trebinje za vrhunski kvalitet ocijenjenih vina– Pehar Novosadskog sajma

Vukoje d.o.o. Trebinje za Zlatnu selekciju, bijela 13 % vol. alk. Berba 2007 – Šampion kvaliteta grupe proizvoda

Vinski podrum Anđelić Trebinje za Tribun i Liru – Srebrna i zlatna medalja

Pehar Novosadskog u kategoriji jaka alkoholna pića pripao je firmi Spektar drink d.o.o. Bijeljina za visok kvalitet voćnih rakija.

U kategoriji jaka alkoholna pića u zanatskom tipu proizvodnje nagrađeni su:

Porodica Raković Gradiška za domaću šljivovicu – Zlatna medalja

Axa d.o.o. Prijedor za domaće rakije – jedna zlatna medalja, četiri srebrene medalje i jedna bronzana medalja

BMB Delta d.o.o. Gradiška – Veliki šampionski pehar, tri velike zlatne medalje, tri šampiona

Milovan Tica Mrkonjić grad za rakiju šljivovicu – jedna srebrena medalja
Dragomir Boškić Mrkonjić grad za rakiju šljivovicu – jedna srebrena medalja
Pero Domuzin Mrkonjić grad za rakiju šljivovicu – jedna srebrena medalja
Gojko Bogojević Mrkonjić grad za rakiju šljivovicu – jedna srebrena medalja
Radovan Vučenović Mrkonjić grad za rakiju šljivovicu – jedna srebrena medalja
Gojko Grabež Mrkonjić grad za rakiju šljivovicu – jedna srebrena medalja

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu se ove godine održavao po sedamdeset osmi put, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti i trajnosti kao vodećeg poljoprivredenog sajma u regionu i sedmog poljoprivrednog sajma u Evropi. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, uprkos ekonomskoj krizi, po broju učesnika, aktivnostima, poslovnosti i ponudi izlagača, i ove godine je imao obilježja jednog od najvažnijih godišnjih poslovnih događaja u agraru jugoistočne Evrope.

Kompanije iz Bosne i Hercegovine su ostvarile veliki broj kontakata sa mogućnošću zaključivanja konkretnih poslovnih ugovora. Pokazalo se da je ovaj sajam pravo mjesto na kojem se bh. privreda može i treba predstaviti ukoliko želi svoje proizvode plasirati na srbijansko tržište.

Domaće izlagače na štandu posjetio je predsjednik Republike Srbije, Boris Tadić, te mu je tom prilikom uručen prigodan poklon "Sarajevska kocka". Pored predsjednika Tadića, štand su posjetili i ministar poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, Jerko Ivanković Lijanović, kao i ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Sulejman Ugljanin.

Na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavilo se 1500 izlagača iz Srbije i inostranstva. Oko 30 % izlagača predstavilo se iz Albanije, Argentine, Austrije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Brazila, Crne Gore, Grčke, Indonezije, Italije, Litvanije, Holandije, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Portugala, Slovenije, Slovačke, Turske, Češke, Ukrajine... Zastupnici stranih kompanija u Srbiji promovirali su proizvode iz još dvadesetak zemalja svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti