Prošle godine bio 900 hiljada

Budžet za kulturu u Republici Srpskoj osam puta manji od planiranog?

02.11.2023. 11:49 / Izvor: Nezavisne novine
Novac

Prošle godine iznos za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske bio je oko 900.000 KM.

Prošle godine iznos za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske bio je oko 900.000 KM. Ove godine smo sa planiranih 1.200.000 KM rebalansom spali na iznos od 150.000 KM. Vjerovali ili ne, ovaj iznos planiran je za sve projekte i manifestacije iz oblasti izdavaštva, pozorišne umjetnosti, muzičkog i likovnog stvaralaštva u Republici Srpskoj.

Ovo je na društvenim mrežama jutros napisao Ljubiša Savanović, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske i organizator u Gradskom pozorištu Jazavac.

Po istom pitanju juče se oglasila i Mirna Savić Banjac, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Audio-vizuelni centar Republike Srpske treba da postoji, ali se postavlja pitanje zašto jedna ustanova ima budžet od skoro dva miliona KM, a svi projekti za čitavu Republiku Srpsku vrijede 150.000 KM? Da li će komisija, koja je završila svoj posao, biti isplaćena? Ako hoće, zašto, kada se po njihovim izvještajima i rang listama neće raditi kada je budžet smanjen za milion? Da li to znači da će biti formirana nova komisija ili će ista ova komisija ponovo zasjedati imajući u vidu nove informacije da po oblasti, u prosjeku, na raspolaganju imaju oko 15.000-20.0000? To nije dovoljno ni za jedan projekat, a kamo li tridesetak koji se godišnje, po oblasti, prijavljuju. Ili komisija više neće zasjedati? Ko će onda i kako izabrati projekte, na osnovu kojih kriterija?", izjavila je Savić-Banjac.

Ona je dodala da su sredstva predviđena Zakonom o igrama na sreću bila planirana u iznosu od 991.500 KM, a sada su smanjena na 120.000 KM, od čega samo 20.000 ide za kulturu, a ostalo za prosvjetu.

"Član 2. Pravilnika o raspodjeli sredstava od igara na sreću jasno kaže da 70% ide na kulturu, za decentralizaciju, promociju, edukaciju i za međunarodnu saradnju. Kako je onda moguće da od ovih 120.000 na koje smo spali samo 20.000 KM ide na kulturu? To je 16 odsto, a ne 70 odsto", istakla je Savić-Banjac.

Ona je postavila pitanje da li je neko napravio kardinalnu tehničku grešku.

"Da li se iko bavio ovim pitanjem? Djeluje da je sve nasumično urađeno, mimo svih zakona ili je namjera da se guši kulturni život i djelovanje, jer kultura nikom ne treba. Ja ću predložiti amandman da se ta sredstva vrate na planirana, mada bi bilo dobro da predlagač to i sam uradi", zaključuje Mirna Savić Banjac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti