Federalno ministarstvo okoliša i turizma

U slučaju deponije Uborak osigurat će se ispravnost postupka i uvažiti struka

04.01.2024. 08:55 / Izvor: Akta.ba
Uborak

Federalno ministarstvo će u slučaju deponije Uborak osigurati da se postupak provede ispravno i uvaži struka.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder kazala je da je Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila Izvještaj Interresorne radne grupe za potrebe ponovnog razmatranja izmjene ili prestanka važenja okolišne dozvole za Deponiju Uborak.

Radi se o okolišnoj dozvoli od 16.1.2023. godine investitora J.P. Deponija d.o.o Mostar, a Vlada je Interresornu radnu grupu zadužila da nastavi aktivnosti u skladu sa zadacima iz Rješenja o imenovanju.

Ministrica Pozder podsjetila je da je Federalna vlada svojom odlukom od 31. augusta 2023. godine dala saglasnost na imenovanje ove radne grupe za potrebe ponovnog razmatranja izmjena ili prestanka važenja okolinske dozvole.

"Vladi je dostavljen izvještaj o radu komisije u vezi sa okolišnom dozvolom za operatera JP Deponija Uborak. Okolišna dozvola izdata je 16. januara 2023. godine, te je iste godine podnesena tužba od Udruženja građana "Jer nas se tiče", na što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma uložio žalbu 16. marta 2023. godine", obrazložila je ministrica Pozder, te je upoznala Vladu i da je u međuvremenu donesena presuda Kantonalnog suda da se predmet vraća na početak.

Kako je kazala, u izvještaju je istaknuto da je jedan od prioriteta Federalnog ministarstva bio rješavanje ovog upravnog postupka u smislu sagledavanja relevantnih činjenica, te je stoga održano više radnih sastanaka sa Upravom Grada Mostara i Udruženjem, a ministrica  je 14. septembra 2023. godine formirala komisiju u čijem sastavu su bili stručnjaci, inspekcija kao i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, s ciljem snimanja postojećeg stanja na Deponiji.

"Federalno ministarstvo je uputilo i urgencije prema Kantonalnom sudu u Sarajevu za ubrzavanje upravnih sporova koji se odnose na Deponiju Uborak, a to su okolišna dozvola i Plan prilagođavanja za zatvaranje deponije, te je Sud po ubraznom postupku uzeo u razmatranje ova dva predmeta. Interresorna radna grupa zaključila je da izmjene okolišne dozvole u smislu njenog poboljšanja ne bi mogle doći u obzir bez ažuriranja ili izrade nove Studije uticaja na okoliš, uzimajući u obzir i analizu i stručna mišljenja članova komisije iz izvještaja. Utvrđene korekcije koje bi trebalo izvršiti po analizi ove interresorne grupe prema procjeni iznose 80 posto u odnosu na postojeći tekst", navela je federalna ministrica.

Pozder je dodala da je Radna grupa u svojim zaključcima istakla i da je, s obzirom na navedeno i trenutnu situaciju na lokalitetu Uborak-Buđevci, optimalna opcija da se sačeka sudska presuda, kao i da je, ukoliko presuda bude glasila da se postupak vraća na početak, potrebno ažurirati ili izraditi novu Studiju uticaja na okoliš, uvažavajući analizu i mišljenja članova komisije, te samim tim osigurati kvalitetnu okolišnu dozvolu.

U ovim zaključcima je navedeno i da, u skladu sa članom 97. Zakona o zaštiti okoliša, okolišna dozvola također može biti poništena od Federalnog ministarstva okoliša i turizma zbog pogrešne i nepotpune primjene zakona, a u prvom redu Zakona o zaštiti okoliša i Zakona o upravljanju otpadom.

"S obzirom da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma 21. decembra 2023. godine zaprimilo presudu Kantonalnog suda da se predmet vraća na početak, ovo ministarstvo će postupiti u skladu sa presudom, te osigurati da se postupak provede ispravno i da se uvaži mišljenje ove interresorne radne grupe i struke, kako bi se osigurao što kvalitetniji dokument", obrazložila je ministrica Pozder.                                      

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti