Samostalni preduzetnici u RS-u dobro posluju, obezbijeđeni i podsticaji

26.02.2024. 10:26 / Izvor: SRNA
poduzetnici

U Republici Srpskoj u oblasti zanatstva uglavnom posluju subjekti registrovani u formi samostalnog preduzetnika.

U Republici Srpskoj u oblasti zanatstva uglavnom posluju subjekti registrovani u formi samostalnog preduzetnika, te im Ministarstvo privrede i preduzetništva dodjeljuje podsticaje za digitalnu transformaciju, tehničke inovacije, očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, rečeno je Srni u Ministarstvu.

Iz Ministarstva su pojasnili da se podsticaj za digitalnu transformaciju odobrava za nabavku i uvođenje odgovarajućih rješenja za digitalizaciju poslovnih procesa, te nabavke i kreiranje digitalnih platformi za prodaju proizvoda koje obuhvataju kreiranje internet prodavnica i onlajn marketing.

Podsticaj za tehničku inovaciju odnosi se na nabavku nove ili korištene opreme koja nije starija od 10 godina, dok se podsticaj za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti dodjeljuje za organizovanje edukacija i afirmacije u ovim oblastima.

"Podsticaj za tehničku inovaciju odnosi se i na nabavku opreme, alata i repromaterijala za potrebe izrade proizvoda u djelatnostima starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, izradu knjiga, publikacija i ostalog pisanog materijala čiji sadržaj se odnosi na očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti", istakli su u resornom ministarstvu.

Dodaju da za ovaj podsticaj mogu da apliciraju samo subjekti koji imaju status starog zanata.

Iz Ministarstva su pojasnili da se u oblasti zanatstva razlikuju proizvodno i uslužno zanatstvo, a u ovim oblastima registrovano je više od 20 odsto samostalnih preduzetnika od ukupnog broj registrovanih.

U oblasti proizvodnog zanatstva subjekti su, uglavnom, registrovani u prerađivačkoj industriji, dok se uslužno zanatstvo odnosi na usluge u građevinarstvu, održavanje i popravku motornih vozila, popravku računara i predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo, pranje i hemijsko čišćenje proizvoda od tekstila i krzna, frizerske i druge tretmane za uljepšavanje, te djelatnosti za njegu i održavanje tijela.

Ministarstvo privrede i preduzetništva pripremilo je i Nacrt zakona o samostalnim preduzetnicima koji je upućen na razmatranje Narodnoj skupštini Republike Srpske, a riječ je o materiji koja je do sada bila regulisana Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti.

"Naziv zakona je izmijenjen zbog bolje vidljivosti i prepoznavanja samostalnih preduzetnika kao veoma zanačajne pravne forme. Cilj donošenja ovog zakona je razvoj i unapređivanje poslovanja samostalnih preduzetnika, zaštita tradicionalnih zanata, te njihova bolja vidljivost u privredi Republike Srpske", naveli su u Ministarstvu.

Iz Ministarstva ističu da se posebni ciljevi odnose na dalje unapređenje postupka registracije preduzetnika i olakšano poslovanje, organizovanje i nadzor.

Kada je riječ o motivima za povećanje interesa mladih za zanate, u resornom ministarstvu su rekli da su to stipendije za deficitarna zanimanja, te omogućavanje prakse radi sticanja iskustva tokom školovanja i spremnosti za zapošljavanje.

Važno je, kažu u Ministarstvu, promovisati pokretanje poslovanja u formi samostalnog preduzetnika kako bi mladi bili motivisani da pokrenu svoj posao.

"Registracija u formi samostalnog preduzetnika je jednostavna i brza sa niskim troškovima registracije, uz mogućnost poslovanja u osnovnom, dopunskom i dodatnom zanimanju, zatim obavljanja djelatnosti u poslovnom ili stambenom prostoru ili bez stambenog prostora", pojasnili su u Ministarstvu.

Na ovaj način omogućava se i sezonsko poslovanje i niz drugih mogućnosti, dok ova pravna forma može, kako kažu iz Ministarstva, omogućiti mladima samozapošljavanje, odnosno pokretanje svog posla na relativno brz i jednostavan način.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti