Centar za životnu sredinu

Upućene primjedbe i sugestije na novi Zakon o lovstvu u RS

06.03.2024. 12:53 / Izvor: Akta.ba
lov

Centar za životnu sredinu uputio je primjedbe i sugestije na Nacrt Zakona o lovstvu Ministarstva poljoprivrede.

Centar za životnu sredinu uputio je primjedbe i sugestije na Nacrt Zakona o lovstvu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koji treba kvalitetnije i detaljnije da se uskladi sa Prijedlogom Zakona o zaštiti prirode, koji je na takođe na javnom uvidu.

Prijedlog Centra za životnu sredinu je da divlja mačka, sivi vuk, mala lasica, lješnikara, gačac i još nekoliko vrsta iz kategorije nezaštićenih pređu u zaštićenu divljač, te da se iz kategorija lovnih i nezaštićenih vrsta izuzmu sve vrste koje su na Uredbi o zaštićenim i strogo zaštićenim vrstama RS.

Pored toga je predloženo da se predvidi osnivanje prihvatiliša i oporavilišta za zaštićene i ugrožene vrste, kao i jedinke u nevolji.

U Nacrtu ujedno dolazi do preklapanja prekršajnog prava sa krivičnim pravom regulisanim u Krivičnom zakoniku RS. To znači da određena djela ne mogu biti sankcionisana novčanom kaznom kao prekršaji po odredbama Zakona o lovstvu, jer su ta djela već predviđena Krivičnim zakonikom RS kao krivična djela.

"U Nacrtu novog Zakona o lovstvu imamo situaciju da se određene radnje kao što su lov bez položenog lovačkog ispita i dozvole za držanje oružja, te lov bez dozvole za lov tretiraju kao prekršaji i kažnjavaju novčanim kaznama. Međutim takve radnje se već tretiraju Krivičnim zakonikom RS kao krivično djelo "Nezakoniti lov" i za njih su predviđene krivične sankcije, te se stoga ne mogu tretirati kao prekršaji", istakla je Sonja Kosanović, pravnica u Centru za životnu sredinu.

Važna promjena koju je predvidio Nacrt ide u pravcu prenosa određenih nadležnosti sa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na Lovački savez RS.

Pa tako izrada lovnih osnova, planova upravljanja i drugih važnih akata koji planiraju korištenje lovnih vrsta se potpuno prebacuje u djelokrug Lovačkog saveza (pravnog subjekta koje okuplja lovačka udruženja).

Ipak, lovne vrste nisu samo predmet lovstva, kao privredne djelatnosti, već i sastavni dio biodiverziteta jedne zemlje, i kao takve ne smiju biti isključivo u nadležnosti Lovačkog saveza, već integralnog upravljanja na nivou ministarstva uz uključivanje svih aktera, a posebno sektora zaštite prirode.

Povodom Nacrta novog Zakona o lovstvu nadležno Ministarstvo organizovalo je niz javnih rasprava u nekoliko gradova Republike Srpske, a navedene primjedbe predstavnici Centra iznijeli su i na javnoj raspravi održanoj u Banjaluci. 

Centar za životnu sredinu očekuju da nadležno ministarstvo uzme u obzir iznesene primjedbe i sugestije, te koriguje tekst novog zakona o lovstvu prije upućivanja u Narodnu skupštinu RS, u cilju donošenja što kvalitetnijeg zakona i na naučnim osnovama definisanog upravljanja lovnim vrstama, saopćeno je iz tog centra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti