Doneseni svi podzakonski akti

Proširen krug obveznika u novoj fiskalizaciji

27.03.2024. 13:46 / Izvor: Akta.ba
Fiskalizacija

U roku od 30 dana od stupanja na snagu Pravilnika o dinamici fiskalizacije.

Stupanjem na snagu Pravilnika o dinamici fiskalizacije, u skladu sa novim Zakonom o fiskalizaciji, propisani su rokovi u kojima će obveznici biti dužni da se fiskalizuju podnošenjem zahtjeva isključivo u elektronskoj formi Poreskoj upravi Republike Srpske, izjavila je pomoćnik ministra finansija za fiskalni sistem Slobodanka Popović.

Popovićeva je rekla novinarima u Bijeljini gdje je danas ​za privredna društva održana edukacija o novom Zakonu o fiskalizaciji, da će novim sistemom biti proširen krug obveznika u odnosu na staru fiskalizaciju.

Ona je navela da će u roku od 30 dana od stupanja na snagu Pravilnika o dinamici fiskalizacije prva grupa poreskih obveznika biti dužna podnijeti zahtjev u narednom roku od 60 dana, dok će druga grupa obveznika, koji po starom zakonu nisu to nisu bili, podnositi zahtjev u roku od šest mjeseci od stupanja Pravilnika na snagu.

Popovićeva je dodala da su doneseni i svi podzakonski akti kako bi krenula primjena Zakona.

Slavica Marković iz Područne privredne komore Bijeljina rekla je novinarima da je Zakon donesen 2022. godine i da je njegova primjena, testna faza, krenula početkom februara ove godine, te da slijedi nastavak realizacije.

Markovićeva je istakla da će ovaj zakon pomoći u smanjenju sive zone u Republici Srpskoj.

Današnja edukacija o novom Zakonu o fiskalizaciji održana je u organizaciji Područne privredne komore Bijeljina, u saradnji sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti