Ekonomska analitičarka

Isplata "keš na ruke" pokazat će šta će biti sa uplaćivanjem poreza i doprinosa u RS

20.04.2024. 09:18 / Izvor: Fena
cenić

Cenić je dodala da nije jasno kako će se dopune zakona provoditi u praksi ako počnu naprimjer i privatnici da plate isplaćuju u kešu.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić izjavila je da je gotovo svaki zakon u RS obesmišljen, komentarišući usvajanje dopuna Zakona o radu RS u NSRS kojim treba biti omogućeno isplaćivanje plata u gotovom novcu zvaničnicima koji su pod američkim sankcijama.

"Ukoliko ne stoji specificirano da je to "za one koji su pod sankcijama pa će primati platu", to otvara vrata za sve ostale da isplate na taj način, keš na ruke, pa tek onda da vidimo šta ćemo sa uplatama poreza i doprinosa za PIO i zdravstvo, itd. U protivnom, ako nije decidno rečeno, onda svako može tako da isplaćuje, jer je svaki zakon u RS potpuno obesmišljen", rekla je Cenić za Fenu, dodajući da se time otvara prostor za moguće zloupotrebe od poslodavaca, ali i za moguće sudske postupke.

Cenić: Svaki zakon u RS obesmišljen. Dejan Rakita/PIXSELL

Dodala je da nije jasno kako će se dopune zakona provoditi u praksi ako počnu naprimjer i privatnici da plate isplaćuju u kešu, te kako inače misli država da riješi to pitanje jer se nikome ne može ukinuti naknada za rad.

"Znači, mora se riješititi taj problem. Koliko sam ja vidjela, zakon ne rješava takve slučajeve. Zakon je sam po sebi potpuno obesmišljen i dodatno obesmišljen ovim", navela je Cenić.

Poseban problem, po njenim riječima, jeste i redovna uplata doprinosa, što već odavno ne funkcioniše kako treba i što je naročito izraženo u zdravstvu.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o radu RS definisano je da poslodavac može u gotovom novcu isplatiti radnicima platu i druga lična primanja. Kako je obrazloženo u NSRS, takva praksa je u skladu sa praksama u Evropi i regionu.

"Ako već živimo u moderno doba, gdje se to isplaćuje plata u gotovini, ja bih da mi neko kaže. Sem onih koji rade nacrno, pa im se isplaćuje u kešu... Svako onaj ko ima ugovor o radu, zna se gdje mu se uplaćuje plata", zaključila je Cenić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti