BiH daleko od kolektivnog imuniteta

Da li je vakcinacija djece izbor roditelja ili zakonska obaveza?

24.04.2024. 08:12 / Izvor: N1
vakcina

Dok roditelji sve manje vakcinišu svoju djecu, zdravstveni radnici ne odustaju kako bi ukazali na značaj i potrebu imunizacije.

Dok roditelji sve manje vakcinišu svoju djecu, zdravstveni radnici ne odustaju kako bi ukazali na značaj i potrebu imunizacije. Ove godine, tokom obilježavanja Evropske sedmice imunizacije, niz projekata. Ipak, i dalje je pitanje da li je vakcinacija djece, izbor roditelja ili zakonska obaveza?

Zaboravljene bolesti ponovo su u čekaonici zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini. Epidemija morbila prethodnih mjeseci proglašena je u Sarajevu, Tuzli, Bijeljini, Banjaluci. I ona nije jedina.

“Nažalost mi u RS imamo aktivne dvije epidemije, to je epidemija morbila gdje imamo 44 zaraženih i epidemija velikog kašlja gdje imamo 133 zaraženih”, poručio je V.D. direktora Instituta za javno zdravlje RS, Bojan Đenić.

Razlog je izostanak vakcinacije. A da je ona trenutno najbolji vid prevencije za zarazne bolesti, dokaz su brojni primjeri. Samo jedan od njih navode iz UNICEF-a.

“Sa 380.000 slučajeva paralitičkog poliomielitisa u godini u svijetu, mi smo došli u svijetu da se smanji broj ove bolesti za 99 procenata i da danas samo dvije zemlje u svijetu imaju ovakve slučajeve. Dakle, to je ono što možemo postići vakcinacijom”, pojašnjava Jela Aćimović, šefica Sekcije za zdravlje UNICEF-a za BiH.

No, sve manje roditelja pridržava se obavezne vakcinacije djece. Posebno je to izraženo od perioda pandemija korona virusa.

Ipak, skepticizam prema imunizaciji, brojni kažu da je star isto koliko i vakcina, zbog čega pedijatar, Slaven Krajina, uvjerava u suprotno: “Vakcina je jedna od najvećih tekovina savremene medicine i to je jedno od najboljih dostignuća kojom možemo na jedan siguran način da preveniramo mnoga teška oboljenja.”

Iz ministarstva podsjećaju da je vakcinacija zakonska obaveza i to protiv deset propisanih zaraznih bolesti. Radi se i na uvođenju novih.

“Uvođenje vakcine protiv pneumokoka. To je nešto za šta postoji interesovanje samih roditelja i javnosti i mi ćemo zajedno sa svjetskom zdravstvenom organizacijom i sa UNICEF-om raditi jedan elaborat uvođenja jedne takve vrste vakcine da vidimo opravdanost prije svega”, ističe Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Prošle godine uvedena je vakcina protiv HPV virusa koja je besplatna za uzrast od 9 do 14 godina. Kada je u pitanju MRP vakcina, koja štiti od tri zarazne bolesti, između ostalih morbila, tek 62 posto djece u RS je vakcinisano prvom dozom, a 76 posto drugom.

Iako se kazne za nevakcinisanje kreću od 100 do 2.000 maraka, BiH, daleko je od koolektivnog imuniteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti