Istraživanja

Predstavljen nacrt studije opravdanosti osnivanja Porodičnog fonda FBiH

14.03.2024. 15:19 / Izvor: Akta.ba
zakon

Studijom su temeljito obuhvaćena istraživanja i analize potrebe i mogućnosti osnivanja Porodičnog fonda u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Danas je federalnom ministru rada i socijalne politike, Adnanu Deliću, predstavljen prvi, radni nacrt studije opravdanosti osnivanja Porodičnog fonda Federacije Bosne i Hercegovine. Ova studija rezultat je rada Ekonomskog instituta Sarajevo uz tehničku podršku UNICEF-a Bosne i Hercegovine.

Studijom su temeljito obuhvaćena istraživanja i analize potrebe i mogućnosti osnivanja Porodičnog fonda u Federaciji Bosne i Hercegovine, s fokusom na poboljšanje ukupne socijalne zaštite i podrške porodicama.

Nacrt studije obuhvata detaljnu analizu ekonomskog, socijalnog i pravnog osnova za osnivanje Fonda, izazova koji se mogu pojaviti prilikom osnivanja i njegovog funkcionisanja, te najboljih mogućih ishoda, odnosno koristi za krajnje korisnike, građane Federacije BiH koji ostvaruju prava po nekom od federalnih propisa.

Ministar Delić ističe važnost ove studije kao prvog koraka prema unaprjeđenju socijalne politike i podrške porodicama u Federaciji Bosne i Hercegovine, te naglašava da će ona doprinijeti boljim procjenama i odlukama koje će Vlada u dogledno vrijeme morati donijeti kada je u pitanju osnivanje Porodičnog fonda.

UNICEF BiH podržava ovaj proces kao važan korak ka jačanju kapaciteta Federacije BiH za pružanje podrške najranjivijim članovima društva, čime se UNICEF još jednom potvrđuje kao pouzdan partner s kojim se može raditi na reformi sistema socijalne zaštite.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti