Proljetna sjetva prije agrotehničkog roka

Trenutni povoljni vremenski uslovi pogoduju rastu jarih žitarica, uljarica i kukuruza

07.05.2024. 14:58 / Izvor: Fena
BiH

Preostalo oko deset posto nezasijanih površina od planiranih 7,5 hiljada hektara koliko se svake godine obradi na području Distrikta.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Sava" iz Brezovog Polja Drago Novaković rekao je da trenutni povoljni vremenski uslovi pogoduju rastu jarih žitarica, uljarica i kukuruza na području Brčko distrikta, što je omogućilo poljoprivrednim proizvođačima iz Distrikta da proljetnu sjetvu obave prije agrotehničkog roka.

On je rekao da je preostalo oko deset posto nezasijanih površina od planiranih 7,5 hiljada hektara koliko se svake godine obradi na području Distrikta i ako bi ovakvi vremenski uslovi potrajali duže, ovogodišnji prinos žitarica i uljarica bio bi veoma dobar.

"Zima je bila bez padavina, početak proljeća isto tako ali ova kiša koja je nedavno pala malo je poboljšala uslove rasta žitarica pa čak i kukuruza jer sve što smo zasijali traži vlagu", rekao je Novaković i objasnio da bi za posijane kulture bilo idealno kada ne bi dolazilo do velikih oscilacija u temperaturi vazduha i kada bi kiša padala bar jednom sedmično.

Novaković je pozdravio napore Vlade Brčko distrikta i Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da u budžetu Distrikta obezbijede dovoljno novca za podsticaje u poljoprivredi rekavši da prve isplate oko regresiranog goriva očekuje što prije.

Šef resornog Odjeljenja Milenko Ninković prethodno je rekao da su od Vlade distrikta rebalansom tražili dodatnih 3,5 miliona KM zbog svih povećanja koja su napravljena izmjenama Pravilnika, kao i milion KM za regresirano gorivo.

"Budžetom je obezbijeđeno 12 miliona KM za podsticaje u poljoprivredi i sa dodatnim novcem koji smo tražili rebalansom nadam se da će poljoprivredni proizvođači biti zadovoljni prijedlozima Odjeljenja i onim što će se naći u budžetu Distrikta", istakao je Ninković.

Na području Brčko distrikta planirano je da se kulture zasade na oko 7,5 hiljada hektara obradivog zemljišta. Od kultura koje su zastupljene prednjači kukuruz, pšenica i soja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti