Ugostitelji nekažnjeno skrivaju turiste

15.08.2011. 08:07 / Izvor: Nezavisne novine
Ugostitelji nekažnjeno skrivaju turiste

Nijedan hotel ili motel u BiH nije ozbiljnije kažnjen ili zatvoren zbog neplaćanja boravišnih taksi iako iz turističkih zajednica već godinama upozoravaju da ugostitelji takse naplaćuju od turista, a ne uplaćuju ih državi.

Amir Hodžić, predsjednik Udruženja hotelijera BiH, kaže da je siguran da mnogi hotelijeri "skrivaju" svoje goste kako bi izbjegli plaćanje dadžbina, ali da ne može sa sigurnošću tvrditi koliko je ta praksa izražena.

"Nažalost, je ne znam ni za jedan slučaj da je neko kažnjen zato što nije plaćao taksu za noćenje turista. Problem našeg društva je što ne stimuliše ljude koji rade legalno. U cijeloj Federaciji BiH postoje samo tri inspektora za turizam. Možda je to dovoljan broj u normalnim državama, ali ja sumnjam da bi i 50 inspektora moglo kod nas sve propuste pokažnjavati", kazao je Hadžić.

Kao primjer Hadžić je naveo podatak da samo u starom dijelu Sarajeva postoji 2.000 ležajeva na crno, koji nigdje nisu prijavljeni i koji ne podliježu nikakvoj inspekciji, niti njihovi vlasnici ikome plaćaju dadžbine.

"Takvi ne plaćaju ni takse, ni PDV, ni poreze, ni ništa. I kako da čovjek, koji koliko-toliko legalno radi, sada brine o svakoj pojedinačnoj boravišnoj taksi. Svima koji rade pošteno, bilo bi u interesu da se konačno nešto počne rješavati", dodao je Hadžić.

Boravišna taksa po jednom noćenju, u zavisnosti od kategorije smještaja, iznosi od 1,20 KM do dvije KM. Prihodi od ovih taksi namijenjeni su za finansiranje turističkih zajednica i razvoja turizma.

Iz Turističke zajednice FBiH upozoravaju da zbog nenaplaćivanja boravka turista godišnje bude izgubljeno više stotina hiljada KM. Dodatna šteta zbog neprijavljivanja turista je nepouzdana statistika zbog koje pravilan turistički razvoj ne može biti planiran.

Prema podacima iz Vanjskotrgovinske komore BiH, u cijeloj BiH postoji nešto maje od 27.000 prijavljenih kreveta za smještaj turista. Popunjenost na godišnjem nivou iznosi samo 16 odsto.

"Naravno da je smiješan broj od tako malo kreveta, a ta prijavljena popunjenost je još smješnija. Pa sa toliko mizernim brojem popunjenosti nijedan hotel ne bi mogao izdržati poslovanje ni nekoliko mjeseci, a znamo da nijedan hotel nije zatvoren. Nažalost, niko ljude zbog ovakvog stanja ne kažnjava. Procjene su da na jednog prijavljenog u BiH borave još tri neprijavljena turista", kazao je sagovornik "Nezavisnih" iz VTK BiH.

Do poboljšanja naplate takse trebalo bi da dovede nedavna uredba Vlade FBiH kojom je podržana Uredba o inspekcijskom nadzoru nad provođenjem Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koju provodi Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Ovom uredbom omogućeno je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da vrši nadzor ugostiteljskih objekata za smještaj svih kategorija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti