Sanacija nadvožnjaka i pješačkih mostova: Zenički "Golden Gate" dobija novi izgled

16.08.2011. 11:59 / Izvor: Naša riječ
Sanacija nadvožnjaka i pješačkih mostova: Zenički 'Golden Gate' dobija novi izgled

Prošle sedmice, tačnije u srijedu, u Zenici su započeli radovi na sanaciji nadvožnjaka iznad magistralnog puta M17 i Željezničke pruge Zenica – Sarajevo, te dva pješačka mosta, po kojima je Zenica prepoznatljiva – riječ je o Jalijskom i Bilinopoljskom mostu.

"Realizacijom ovih projekata poboljšat ćemo postojeće stanje kako pješačkih mostova, tako i nadvožnjaka, koji su u prilično oštećeni. Svakako, ove rekonstrukcije radimo u želji da im vratimo dio nekadašnjeg sjaja. Inače, realizacija ovih radova je u okviru ovogodišnjih planskih aktivnosti Općine Zenica", kaže za Našu riječ Mirsad Heleg, direktor JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica, koje će obavljati nadzor nad izvođenjem radova.

Projekt za izgradnju nadvožnjaka urađen je u junu 1964. godine, a njegova gradnja je trajala godinu i pol, pušten je u saobraćaj 1965. godine.

Kada je riječ o radovima na sanaciji nadvožnjaka, koje izvodi firma Hering Široki Brijeg, uradit će se rekonstrukcija kolovoza, koji je znatno oštećen, postavit će se i nove trase za sve neophodne instalacije, bit će ugrađena nova mostovska ograda, sa antikorozivnom zaštitom, izvedenom vrućim cinkarenjem. Nadvožnjak će dobiti i novu javnu rasvjetu, ugradit će se svjetiljke tipa «laterna»...

Gradnja dva pješačka mosta, koje Zeničani nazivaju i «Golden Gate», jer ih podsjećaju na čuveni istoimeni most u San Franscisku, istina u minijaturnoj verziji, trajala je dvije godine – 1985. i 1986. godine.

Na ovim mostovima u okviru rekonstrukcije će biti zamijenjena postojeća ležišta mosta, koja su prilično devastirana, čime će se otkloniti i vibracije, za većinu pješaka prilično neugodne. Bit će izvedeni i radovi na zamjeni postojeće hidroizolacije, sa ugradnjom novog asfaltnog sloja, te radovi koji se tiču javne rasvjete, s tim u vezi zamijenit će se postojeća sjenila i fluorescentne svjetiljke.

Izvođač radova na rekonstrukciji pješačkih mostova je konzorcij, kojega čine zeničke firme – Metalno, Arcon – In i Zenel.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti